Yatak odası kurallarına uyuyor musunuz?
Uyku bozuklukları yaşam kalitesini olumsuz etkileyen önemli faktörler arasında yer alıyor. Eğer belirli bir uyku hastalığından kaynaklanmıyorsa, uyku bozukluklarından kaçınmak için önlem almak mümkün.
Anadolu Sağlık Merkezi (ASM) Nöroloji Uzmanı Dr. Ferda Korkmaz Özkanoğlu, kaliteli bir uyku için atılacak adımlara yatak odasından başlanması gerektiğine dikkat çekiyor.
Sağlıklı uyku, kişinin günlük yaşantısını verimli bir şekilde sürdürebilmesi, vücut direncinin koruyabilmesi açısından gerekiyor. Birçok faktör uykuyu olumsuz etkileyebilir ve iyi uyuyabilmek için özenli, dikkatli olmak gerekir. Sağlıklı bir uyku için yatak odasının koşulları ve burada geçirilen yaşantı önem taşıyor.
Anadolu Sağlık Merkezi (ASM) Nöroloji Uzmanı Dr. Ferda Korkmaz Özkanoğlu, sağlıklı bir uyku için yatak odasında dikkat edilmesi gerekenler hakkında şunları söylüyor:
“İyi bir uyku için yatak odasının sadece uyku ve seks için kullanılmasını öneriyoruz. Ayrıca yatak odası da kitap okumak için uygun bir yer değil. Uyumadan önce kitap okuma alışkanlığı olanlar, bu alışkanlıklarını başka bir odada sürdürebilirler. Yatakta yemek yemek, televizyon seyretmek ya da bilgisayarla çalışmak da uykuyu olumsuz etkiliyor. Yatak odasında televizyon, bilgisayar ve telefon bulundurulmasını önermiyoruz.”
Yatak odası serin olmalı
Her ne kadar sıcak bir odada sağlıklı uyku uyunabileceğine dair genel bir kanı olsa da, aslında iyi uyku için serin bir mekan gerekiyor. En derin uyku hali vücut ısısının en düşük sıcaklıkta olduğu durumlarda gerçekleşiyor. İçimizdeki ısı azaldığında vücut uykuya dalabiliyor. Ayrıca yatmadan önce ılık bir duş alınabileceğini belirtiyor.
Sağlıklı bir uyku için diğer bazı öneriler de şöyle:
- Her gün aynı saatte yatıp kalkın. Bir gün erken bir gün geç yatmak kişinin düzenini bozar ve uyku bozukluklarına neden olur. Uyku saatleri tatil dönemlerinde de aynı şekilde gerçekleşmeli.
- Vücudunuzun ne kadar uykuya ihtiyacı varsa o kadar uyuyun.
- Odanızı sürekli serin tutun. Uykuya geçerken vücudumuz ısı kaybetmeye çalıştığı için oda mutlaka serin olmalıdır.
- Karanlıkta uyuyun. Çünkü kişileri uyutan madde ancak karanlıkta salgılanabilmektedir.
- Yatmadan önce çok yemek yemeyin, spor yapmayın, çay, kahve ve alkol tüketmeyin. Bu içecekleri tüketmeyi uyumadan 4-6 saat öncesinden kesin. Alkol çabuk uyutabilir ama sık uyanmanıza neden olur bu yüzden iyi bir uyku hijyeni sağlamaz.
- Her gece yatağa girmeden önce aynı ritüelleri gerçekleştirmeyin. Bu düzeni arada bir bozun. (Saçları taramak, diş fırçalamak, yüz temizliği vs.)
- Yatağa girdiğinizde günün muhasebesini ya da yarının planını yapmayın.
- Yatmadan önce çok heyecanlı polisiye roman okunmamalı.
Add comment