Uyku Apne Sendromuna sahipseniz, bu uyku bozukluğunun getirdiği; beyin bulanıklığı, aşırı gündüz uyku hali ve diğer zihinsel ve bilişsel sıkıntıları yaşamanız olasıdır.
Yeni yapılan bir araştırma, Uyku Apne Sendromu devam eden sorunlara sebep olabileceğini göstermektedir. Yakın tarihli bir çalışmada ise; Uyku Apnesi ve Demans arasında bir bağlantı olduğuna dair kanıtlar bulundu.
Obstrüktif(Tıkayıcı) Uyku Apnesi olan insanlar, demansın erken evrelerinde sahip olunan belirtilere benzeyen beyin değişiklikleri gösterdi. Tamamen nedensel bir bağlantı kurmak güç olsa da, Uyku Apnesi ve Demans arasındaki bağlantıyı daha iyi anlayabiliyoruz. İlerleyen zamanlarda, bu alandaki araştırmalar insanların Demans riskini azaltmalarına yardımcı olacaktır.
Uyku Apnesi Belleğinizi Etkileyebilir mi?
Uyku Apnesi diğer belirtileri depresyon, sinirlilik, baş ağrısı ve ruh hali değişimlerini, bunların hiçbiri zihinsel açıdan hiç iyi değildir.
Tedavi edilmeyen Uyku Apnesi Sendromunun zaman içindeki etkileri, ciddi bilişsel bozulmalara neden olabilir. Birçok insanda, Uyku Apnesi uykusuzluk ve uyku yoksunluğuna yol açar. Çalışmalara göre, art arda 20 saat veya daha fazla uyanık olmak, beyni, kanda 100 promil alkol varmış kadar etkiler. Bu durum zayıf uyku kalitesi, yeni anıları oluşturma yeteneği de dahil, bilişsel işlevli sorunlara da neden olur. Uyku Apnesi çalışmasında, araştırmacılar, kanlarında düşük oksijen seviyelerine sahip olan kişilerin beyninin temporal loblarında azalmış kalınlığa sahip olduğunu bulmuşlardır. Bu bölgeler hafızada önemlidir. Demansı olan kişiler de bu alanlarda daha az kalınlığa sahiptir.
Uyku Apnesi ve Demans Arasında Bir Bağlantı Var mı?
Avustralya’daki araştırmacılar geçtiğimiz günlerde yaşlı yetişkinleri de içine alan Uyku Apnesi ve bunama üzerine bir çalışma yapmışlar. Bu çalışmaya katılan bireyler son zamanlarda doktorlarını hafıza ya da ruh haliyle ilgili konular hakkında ziyaret etmişlerdi, ancak daha önce Uyku Apne teşhisi koyulmamıştı. Araştırma sırasında, araştırmacılar katılımcıların hafıza becerilerini değerlendirmek için testler yaptılar. Her katılımcıya beyinlerinin farklı bölümlerini ölçen bir MR taraması yapıldı. Ardından, katılımcılar uyku apnesinin bulgularını aramak için gece boyunca izlendikleri bir uyku testine katıldılar. Test, gece boyunca beyin aktivitesini ve kandaki oksijen düzeylerini ölçtü.
Araştırmacıların, Obstrüktif Uyku Apnesi belirtileri olan hastaların da demansa işaret eden belirtilerin olduğu yönünde bir fikir edindi. Bu belirtiler, ruh halini, hafıza oluşumunu, hatırlama ve diğer alanları etkileyen alanlarda beyindeki değişiklikleri içeriyordu.
Uyku Apnesi Beyin Hasarı Neden Olabilir mi?
Bu noktada, araştırmacılar Uyku Apnesi ve beyin hasarı arasında nedensel bir bağlantı önermeye yeterli değildir. Bununla birlikte, Uyku Apnesi’nden muzdarip ve yaşa bağlı bilişsel gerileme belirtileri gösteren kişilerde yapılan çalışmalarda ikisi arasında güçlü bir korelasyon olduğu görülmüştür. Nedensellik kurmanın yanı sıra Uyku Apnesinin, Demansa yol açan beyin hasarını durdurabilecek olası tedaviler için daha fazla araştırma yapılmaktadır.
Uyku Apnesi‘nde kanda azalmış oksijen seviyeleri ile Demans olması arasında bağlantılı olması muhtemeldir. Uyku Apnesine sahipseniz, solunum yollarındaki tıkanıklıklar nedeniyle nefesiniz durur ve sonuçta, kanda daha az oksijen seviyesi, beyni hasarlara karşı savunmasız bırakabilir.
Demansa neden olan beyin hasarı oluştuğunda, bu tersine çevrilemez. Ancak, doktorlar demansın ilerlemesini yavaşlatmakta bazı başarılar elde etmişlerdir. Demans riskinin %30-50’si, obezite, inaktivite, hipertansiyon, depresyon ve muhtemelen Uyku Apnesi gibi kontrol edilebilir risk faktörleriyle bağlantılı olduğundan, bazı hastalarda demansın ilerlemesini durdurabilir.
Etkili Uyku Apnesi tedavisinin her gece daha kaliteli bir uyku almanızı sağlayabileceği iyi bilinmektedir. Bu, daha iyi uyku daha iyi hafıza ve daha keskin bilişsel beceriler anlamına gelir. Tedavinin faydalarının azalmış demans riskine kadar uzayabileceğine dair kanıtlar bulunmaktadır. Uzmanlar, CPAP cihazlarının yaşla ilgili bunama riski altında olan kişilerde bilişsel gerilemeyi önleyebileceği potansiyelini araştırıyor. İyi bir teşhis ve etkili bir tedavi ile, hafızanızı ve beyin sağlığınızı iyi bir şekilde koruyabilirsiniz.
Add comment