Uyku apnesi toplumda oldukça yaygın saptanmakta, kadınların en az %2’sinde ve erkeklerin %4’ünde uyku apnesi gelişmektedir.1 Uyku Apnesine sahip olan milyonlarca insan bulunmaktadır. Bunların %80’inin teşhis edilmediği tahmin edilmektedir. Bu durumun oluşmasına en büyük etkenler Uyku Apnesi ile ilgili doğru bilinen yanlışlardır. Size bu doğru bilinen yanlışları açıklamaya çalışacağız.
YANLIŞ 1 – Horlama Uyku Apnesiyle Aynıdır
Horlama, Uyku Apnesinin bir belirtisi olsa da, horlamanızın olması Uyku Apnesine sahip olduğunuz tek belirtisi değildir. Horlama, boğaz ve hava yolunun yumuşak dokularının titreşimlerinden kaynaklanır. Horlama nefes alış verişinin zor olduğunun bir göstergesidir. Horlama olan birinde Uyku Apnesi olması gerekmez. Uyku Apnesinde horlamayla birlikte gündüz uyku hali, yorgunluk, toplulukta veya trafik sıkışıklığında uykuya dalma gibi diğer uyarı işaretlerini dikkate almak gerekir. 2
Uyku Apneniz varsa, gece boyunca muhtemelen nefes nefese veya boğulma hissiyle uyandığınızı hatırlarsınız. Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz KBB doktoruna gidip kontrolleri yaptırmalısınız. Çünkü horlama her ne kadar tek başına bir belirti olmasa da ileride Uyku Apnesine dönüşmesi beklenen bir durumdur.
Eğer Uyku Apnesinden şüpheleniyorsanız Online Uyku Testi yapabilir, risk durumunu ölçümleme yapabilirsiniz.
YANLIŞ 2: Uyku Apne Sadece Erkeklerde Olur
Erkeklere Uyku Apne tanısı kadınlardan daha sık teşhis edilirken, bu durum kadınların Uyku Apnesi olmayacağı anlamına gelmez. Aslında, çoğu kadın menopozdan sonra Uyku Apnesinden etkilenmektedir. Amerika’da uyku testine yönlendirilen hastaların %45’i artık kadın hastalardan oluşuyor. Uyku Apnesi olan bazı kadınlar uykusuzluk, depresyon ve halsizlik yaşayabilir.3-4
Hastaların çoğunluğu aynı semptomlara sahip olmamakla birlikte, uyku apnesine sahip biri bunu teşhis ve tedavi ettirmesi gerektiğini fark etmeyebilir veya çok uzun yıllar ve sorunlar sonunda fark edebilir. Horlama kadınlarda daha az yaygın olduğundan ve erkeklerle aynı semptomları yaşamadıklarından, durumun teşhis edilmesi daha zordur.
YANLIŞ 3: Tüm CPAP Cihazları ve Maskeleri Aynıdır
Yeni tanı alan hastalar için, Uyku Apnesi tedavisi genellikle bir cihaz ve maske aldıklarında başlar. Yeni hastaların gözardı ettikleri ilk şey; doğru ekipmanı bulmanın konforda ve terapide büyük bir fark oluşturduğudur. Birçok CPAP cihazı ve maske seçeneğinin mevcut olması büyük bir kafa karışıklığına yol açsa da doğru firma ile bu seçimi çok daha doğru yapabilir ve rahat, konforlu bir terapi süreci geçirebilirsiniz. Doğru firma seçimi hakkındaki yazımıza göz atın: CPAP Cihazı Alacağım Firmayı Nasıl Seçerim?
YANLIŞ 4: Uyku Apnesi Sadece Kilolu İnsanlarda Olur
Obstrüktif(Tıkayıcı) Uyku Apnesi genellikle ortalamanın üstünde bir VKI(Vücut Kitle İndeksi) ile birlikte görülür. Her ne kadar tanı konan kişilerin çoğunluğunun fazla kilolu olduğu bildirilmiş olsa da, hala ortalama bir ağırlıkta olan önemli sayıda hasta var. Uyku Apnesi, herhangi bir şekilde veya boyutta olan herkesi etkileyebilir. Bazen genetik faktörler etkilidir. Özefagus veya boğaz yapımız Obstrüktif Uyku Apnesinin temel nedenidir ve aynı şekilde ebeveyniniz gibi bir görünüşe sahipseniz veya benzer bir yüz, çene yapısına sahipseniz Uyku Apnesi olma olasılığınız daha yükselir.
YANLIŞ 5: Uyku Apnesi Kendi Kendine Geçer
CPAP cihazına uyum sağlamak birçok kişi için zor bir süreç olabilir ve bu nedenle kolayca terapiden vazgeçilir. Bazıları ise; durumu ciddiye almaz ve terapisiz yaşayabileceğini düşünür, ancak Uyku Apnesi kendi başına iyileşmeyen tehlikeli bir durumdur. Engellenmeyen Uyku Apnesi, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, felç ve kanser riskinin artmasına gibi birçok sıkıntıya yol açabilir. 6-7
YANLIŞ 6: Alkol Daha İyi Uykuya Yardımcı
Birçok insan, uykuya dalmalarına yardımcı olmak için yatmadan önce içki içmekten hoşlanır, ancak araştırmalar alkolün uyumak için zararlı olduğunu göstermiştir. Alkol tüketildiğinde, sizi uykulu hale getirir bununla birlikte uykunun en önemli restoratif aşaması olan REM uykusunu da engelleyebilir. Daha da kötüsü, alkol kullanımında kasların gevşekliğini arttırarak apne sayısını önemli ölçüde artırır. 8
Uyku sağlıklı bir yaşam için çok önemlidir. Siz veya yakınlarınızdan biri, Uyku Apnesi olabileceğinden şüpheleniyorsa, bu durumu ciddiye alarak hemen bir doktora başvurun. Uyku Apnesi teşhisi konulduysa ve bu durum veya ekipman hakkında bilgi arıyorsanız, bize ulaşın.
CPAP cihazları ve CPAP maskeleri hakkında daha fazla bilgi ve tedavinizden en iyi şekilde yararlanmak için, bu konulardaki kapsamlı blog yazılarımıza göz atın.
https://www.cpapmerkezi.com/cpap-cihazi-alacagim-firmayi-nasil-secerim.html
https://www.cpapmerkezi.com/cpap-cihazi-alirken-bu-yanlisligi-yapmayin-ben-yaptim.html
https://www.cpapmerkezi.com/2018in-cok-satan-en-iyi-cpap-cihazlari-ve-cpap-maskeleri
https://www.cpapmerkezi.com/cpap-cihazi-ve-cpap-maskesi-nasil-kullanilir.html
https://www.cpapmerkezi.com/otomatik-cpap-cihazi-nedir.html
https://www.cpapmerkezi.com/cpap-maskesi-turleri-hakkinda-kafa-karisikligini-gidermek.html
https://www.cpapmerkezi.com/cpap-cihazi-sorunlari-ve-daha-iyi-uyku-icin-cozumler.html
https://www.cpapmerkezi.com/cpap-cihazinin-ise-yarayip-yaramadigini-nasil-anlarim.html
Bizi Takip Edin!
Facebook ➤https://www.facebook.com/CPAPMerkezi
Instagram ➤ https://www.instagram.com/cpapmerkezi
Twitter ➤ https://twitter.com/cpapmerkezi
1. “Uykuda Görülen Solunum Bozuklukları Horlama ve Uyku Apnesi” – Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği(kaynak)
2. “5 Common Sleep Apnea Myths” – Easy Breathe, Oct 2014, August 2015 (kaynak)
3. “Not Just a Man’s Disease — Women Get Sleep Apnea Too!” – Huffington Post, September 2014, August 2015 (kaynak)
4. “Women and Sleep Apnea” Sleep Foundation, August 2015 (kaynak)
5. “I’m Proof You Don’t Have to Be Obese or Male to Have Sleep Apnea” Yahoo Health, August 2015 (kaynak)
6. “6 Things People With Sleep Apnea Wish You Knew” Everyday Health, July 2015, August 2015 (kaynak)
7. “Sleep Apnea Tied to Increased Cancer Risk” Well Blog NY Times, May 2012, August 2015 (kaynak)
8. “‘Nightcaps’ Don’t Help You Sleep Better After All” Health Day, January 2013, August 2015 (kaynak)
Add comment