Uyku Apnesi ve sinüzit, uyku kalitenizi azaltan rahatsızlıklardır. OUA (Obstrüktif Uyku Apnesi) boğazı bloke ederken, sinüs iltihabı burun pasajını bloke eder. Her iki durumun sonucu iyi bir gece uykusu uyumanız mümkün olmaz. Sürekli sinüzit problemi yaşıyorsanız, uykusuzluğa ve kronik yorgunluğa yol açar.
Uykusuzluk, yüksek tansiyondan diyabete kadar birçok sağlık sorununa yol açar. Uyku Apnesi veya sinüzit veya her ikisinden birden muzdarip olduğunu düşünüyorsanız, bu tıbbi durumlar arasındaki bağlantı hakkında daha fazla bilgi edinmeye başlayın.
Sinüzit nedir
Sinüzite nazal boşluklarda şişme ve iltihap neden olur. Sinüsler olarak da bilinen burun boşlukları yüzün iki bölgesinde bulunur. Bu, kaşların arasındaki alanın hemen yanı sıra her yanaktaki gözlerin altında alnı içerir. Sinüs boşluğu, etrafı süpürgeler gibi çalışan silialar olarak adlandırılan ince tüylerle kaplı etrafı hava ile doldurulmuş ve kemiklerle çevrilidir.
Cedars-Sinai’ye göre sinüslerin amacı kafataslarımızın ağırlığını hafifletmek ve seslerimizi arttırmaktır. Ancak, sinüsler mukus üretir ve mukus, burun boşlukları için bir koruyucu olarak kullanılır.
Burundan her nefes aldığınızda, mukus ve kıllar, toz, kir, kirletici maddeler, bakteriler ve diğer parçacıkları yakalamak için birlikte çalışır. Bu çalışma parçacıkların vücuda, özellikle akciğerlere girmesini engeller.
Normalde, sinüsler açık bir geçit sağlamak için her 10 dakikada bir süzülür. Soğuk algınlığı veya alerjiden muzdarip olduğunda, burun pasajları tipik olarak sinüslerin akışını engelleyen şişer. Ancak, hasta olduğunuz zaman burun pasajları kendilerini doğal olarak temizleyemez. Bu, bakterileri içeren bir mukus birikmesine yol açar.
Bu bakteri burun pasajlarında birikmeye devam ederse, iltihaplanmaya yol açar. Akut sinüzit iltihaplı burun yollarının neden olduğu birincil durumdur. Tedavi edilmezse, bu durum sekiz haftaya kadar devam eden kronik sinüzit haline gelir. Sonradan burun tıkanıklığı büyük olasılıkla iyi bir gece uykusu almanızı engelleyecektir. Ayrıca, baş ağrısı ile birlikte yüz ağrısı ve burun akıntısı da olabilir.
Bazı bireylerin sinüzit olması daha olasıdır. Bunlar, okyanus gibi kirli sularda yüzen yüzücüler, sigara içenler veya sigara içenlere maruz kalanlar sayılabilir. Ayrıca, okul çağındaki çocuklarla düzenli olarak temas halinde olan bireylerin, sinüzite neden olan bakterilere ve soğuk algınlığına maruz kalma olasılıkları daha yüksektir. Bu durumlardan kaçınarak, sinüzit riskinizi azaltırsınız.
Uyku Apnesi Nedir?
Uyku Apnesi, solunum problemlerinin neden olduğu kesintili uyku ile sonuçlanan bir uyku bozukluğudur. Uyku Apnesi sırasında üst solunum yolunuz bloke olur.
Tıkanıklık hafif veya tam olabilir. Apne sırasında, beyniniz nefes alacak mesajı vermelidir.
Çoğu zaman, nefesiniz durduktan sonra uyanır ve solunum düzeninizi tekrar kazanırsınız. Bununla birlikte, bu uykunuzu bozar ve kritik derin uyku aşamasına ulaşma eksikliğine neden olur. Sonuç, uykusuzluk nedeniyle gün içinde yorgun ve huzursuz olacaksınız.
Zaman içinde bu kronik uyku eksikliği sağlık sorunlarına yol açabilir. Bunlar arasında daha çok sinirlenme ve stresli hissettiren gündüz belirsizlik ve yorgunluk vardır. Zamanla, kronik stres, yüksek tansiyon, kalp krizi, obezite, yüksek kolesterol ve diyabete neden olabilmektedir. Uyku Apnesi ve bununla ilişkili semptomlar, tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabilen ciddi sağlık durumlarıdır.
Sinüzit ve Uyku Apnesi Arasında Bir Bağlantı Var mı?
2016 yılında yayınlanan “Obstructive Sleep Apnea and the Subsequent Risk of Chronic Rhinosinusitis: A Population-Based Study” başlıklı Bilimsel Raporda yayınlanan bir çalışmaya göre , sinüzit ve Uyku Apnesi arasındaki bağlantı hala net değildir. Çalışmada, araştırmacılar Obstrüktif Uyku Apneli 971 hastayı ve OUA tanısı olmayan 4,855 hastayı beş yıl izlediler.
Araştırmacılar, Obstrüktif Uyku Apnesi olan hastaların %7’sinden daha azının sinüzit teşhisi koyduğunu bildirmiştir. OUA’sı olmayan hastalar arasında, yüzde ikisi de sinüzit oluştu. Araştırma, Uyku Apnesi ve sinüziti birbirine bağlayan kesin bir korelasyon olmadığını göstermektedir. Sadece Uyku Apne teşhisi konulduğu için, sinüziti otomatik olarak geliştireceğiniz anlamına gelmez.
Bununla birlikte, Uyku Apneli bir kişinin de sinüzite sahip olma riskinde hafif bir artış vardır. Sinüzit semptomları burun tıkanıklığı, kulakta iltihaplanma ve sinüs basıncıdır.
Bunların hepsi uyurken kolayca nefes alamamaya neden olur. Sonuç olarak, kronik sinüzit tanısı alan ve tedavi olmayan birisinin Obstrüktif Uyku Apnesi geliştirmesi muhtemeldir.
Burun Tıkanıklığı Uyku Apnesi Neden Olur?
Burun tıkanıklığı teşhisi konduğunda, günün herhangi bir saatinde düzgün nefes alamıyorsunuz. Geceleri, dolmuş veya akan sinüsler nedeniyle uykuya dalmanın daha zor olduğunu fark edeceksiniz. Bu blokaj, uyku apnesinde olduğu gibi uykuda kalmanızı önler. Uyku Apnesi ve sinüs enfeksiyonları ile ilişkili midir ve sinüziti tedavi ederek Uyku Apnesi’ni önleyebilir misiniz?
Obstrüktif Uyku Apnesi uyku bozukluğudur, sinüzit ise geçici bir enfeksiyondur. Sinüzit sonunda kendini temizler veya antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Sinüs problemlerini başarıyla tedavi ettikten sonra, geceleri sinüs enfeksiyonu nedeniyle solunum problemleri yaşamazsınız.
Bununla birlikte, kronik veya tekrarlayan sinüzitiniz varsa, burun tıkanıklığından kaynaklanan Uyku Apnesi riskinizi artırır. Diğer yandan Uyku Apnesi, antibiyotiklerle tedavi edilemez ve kendi başına temizlenemez.
OSA için risk faktörünüzü artırabilecek iki tip burun tıkanıklığı olduğunu unutmayın:
Eğer anatomik bir problemden dolayı burun tıkanıklığınız varsa, bu durum Obstrüktif Uyku Apnesi ile sonuçlanan kronik bir uyku kaybına neden olabilir. Bu durumda cerrahi çözümdür.
Sürekli olarak nazal geçişlere sahip olmanızı engelleyen kronik alerjileriniz varsa, Obstrüktif Uyku Apnesi gelişebilir. Alerji tedavisi Uyku Apne semptomlarını çözebilir.
Obstrüktif Uyku Apnesi tanısı koymak için, doktorunuzdan uyku testi yapılmasını isteyebilirsiniz. Uyku testi sonuçlarına dayanarak, doktorunuz Uyku Apnesini tedavi etmek için CPAP cihazı önerebilir .
Alerji Uyku Apnesi’ne Neden Olabilir Mi?
Kronik alerjiler Uyku Apnesi’ne yol açabilir. Bununla birlikte, alerjiye sahip olmak Obstrüktif Uyku Apnesi tanısı konulacağı anlamına gelmez. Örneğin, ilkbahar ve sonbaharda birkaç hafta süren mevsimsel alerjilerden muzdaripseniz, muhtemelen alerjiden dolayı OUA’nız olmayacaktır. Öte yandan, yıl boyunca kronik alerjiler yaşarsanız, bu uzun süreli solunum sorunları yaratabilir.
Incoming search terms:
- https://www cpapmerkezi com/blog/sinuzit-uyku-apne-yapar-mi-veya-artirir-mi html?srsltid=AfmBOooBD-3vzeIjfdMVQWt3U3cvMAxa-Ap1FA42sIQFsrJQlR7WdbNe
- https://www cpapmerkezi com/blog/sinuzit-uyku-apne-yapar-mi-veya-artirir-mi html?srsltid=AfmBOoozPprdFUWVxJl_OqO-S8mjZ_6s7vGE7a1aUiJTmXeaiDId93Tg
- https://www cpapmerkezi com/blog/sinuzit-uyku-apne-yapar-mi-veya-artirir-mi html?srsltid=AfmBOoptYL9fK-TfbhFxXz-usUF5dMZLDRK6ppH2getlQ2jctvRrj7wP
- https://www cpapmerkezi com/blog/sinuzit-uyku-apne-yapar-mi-veya-artirir-mi html?srsltid=AfmBOorWXaoS8ygAdu4W84mXEaHrz8SumvRDFptG9cg7BIaqTIXfd8TB
One comment
Hakan
Güzel, bilgilendirici bir yazı olmuş elinize sağlık.