CPAP Maskesi cihazlardan daha önemli bir konumdadır. Her ne kadar cihazınız iyi olursa olsun maskeniz size uygun değilse CPAP cihazı kullanmak eziyete dönüşür. CPAP maskeleri, CPAP cihazları kadar uzun süreli kullanılmıyor vücuda temas eden kısım olduğundan ve sürekli takıp çıkarmaktan dolayı maskeler deforme olmaktadır. Maskeler aşağı yukarı 1-1,5 sene içerisinde yıpranmaktadır. Maskelerin yanlış kullanımından dolayı daha erken yıpranmalar da söz konusudur. Bunun yanında doğru şekilde temizlenen ve takılıp/çıkarılan maskelerin ömrü uzamaktadır. CPAP maskesi kullanımda doğrular ve yanlışlar üzerine yazımızı okuyabilirsiniz –> CPAP Maskesi Kullanımı Doğrular/Yanlışlar .
Bazı maske türleri diğerlerine göre daha uzun süre dayanabilmektedir. Jelli maskeler konforu önemli ölçüde arttırsa da yapıları dolayısıyla daha kısa ömürlüdür, silikon maske tercihiniz uzun süre kullanabilmenizi sağlar. Ayrıca maske temizliğinde kullandığınız malzemelerde maskenizin yapısını bozmaktadır. Ne kadar iyi bakılsa da maskelerinde diğer ürünler gibi bir ömrü vardır. Özellikle son yıllarda üretilen ürünlerde Planlı Eskitme yapılmaktadır. Yani daha üretim aşamasında ne zaman deforme olacağı hesaplanmaktadır.
Maskeniz her nasıl yıpranmış olursa olsun SGK tarafından yenilenmektedir. SGK, CPAP maskesi, BiPAP maskesi ve hortumunuzu yılda bir kez olmak üzere yenilemektedir. Bunun için öncelikle heyet raporunuz ve doktorunuz tarafından düzenlenmiş reçeteniz olması gerekir. Eğer gittiğiniz hastane Özel Hastane ise SGK anlaşmalı olmasına dikkat etmelisiniz. Rapor tarihinizin bir önceki rapor tarihinizden itibaren 1 yıl geçmesi gerektiğini unutmayın. Örnek olarak: CPAP cihazı raporunuz 05/08/2015 tarihinde ise maskenizi yenileceğiz tarih 05/08/2016 tarihinden sonra olmalıdır. 06/08/2016 tarihinde rapor yazdırdınız fakat maske ve hortumunuzu 09/08/2016 tarihinde aldınız bir sonraki yenileme tarihiniz 09/08/2017 olmuştur.
01/07/2017 tarihinden önce SGK’na direkt başvuru yapan hastalarımız bu tarihten artık anlaşmalı bir Medikal Firmaya başvurması yetmektedir. Heyet raporunuz ve reçeteniz Medikal firma tarafından MEDULA sistemine giriş yapılır, sistem tarafından uygun görülmesi durumunda hasta ve/veya hasta yakını tarafından imzalanmak üzere çıktı verir. SGK maske türüne göre değişken ödeme yapmaktadır. Tercih ettiğiniz maske ve hortum SGK ödemesinden yüksekse aradaki farkı Medikal firmaya ödeyerek malzemelerinizi teslim alabilirsiniz. Rapor üzerinde mutlaka “Tanı/Teşhis”, “ICD Kodları”, “Karar” ve “SUT Kodları” gibi bilgilerin ayrıca reçetenizde de “Tanı/Teşhis”, “Protokol Numarası”, “Ürün Adları”, “Kullanım Miktarları” ve “SUT Kodları” gibi bilgilerin bulunması gerekir. Rapor ve reçete üzerinde eksik bilgiler olduğunda SGK ödeme yapmamaktadır. Hatalı heyet raporu ve reçeteniz sistem tarafından kabul edilmez bu durumda ilgili hastaneye gidip düzeltmeleri yapmanız gerekmektedir.
Tıbbi Cihaz | SGK Desteği | Yenileme Süresi |
Burun Maskesi | 316,16 TL | 1 Yıl |
Ağız Burun Maskesi | 337,48 TL | 1 Yıl |
Add comment