Bu yazımızda Otomatik CPAP cihazı (APAP) hakkında en önemli soruları yanıtlayacağız. Bir APAP cihazı nedir? Ücret ne kadardır? CPAP cihazı ve APAP cihazı ile arasındaki fark nedir? APAP cihazının CPAP cihazlarından neden daha iyi olduğunu görüp ve terapide nasıl fark yaratacabileceğini öğrenin.
APAP, Uyku Apnesini tedavi etmek için PAP cihazlarının otomatik versiyonudur. APAP, otomatik pozitif hava yolu basıncı anlamına gelen bir kısaltmadır.
Otomatik CPAP Cihazı Nedir?
Otomatik CPAP cihazları, Uyku Apnesi olan insanlara, solunum yollarının hava yoluyla açılmasını sağlayarak nefes almayı kolaylaştırır ve daha iyi uyumasına yardımcı olur. Hava basıncı, üst solunum yolunu hafifçe tutan bir atel görevi görür, böylece gece boyunca kolayca nefes alabilir ve apneden kurtulabilir.
Otomatik CPAP cihazı, kullanıcının pozisyonu, uyku evresinin ve başka değişiklere karşı basıncını değiştirerek tedaviyi stabilize eder. Anlık olarak sizi takip ederek gerekli olan en doğru basıncı vermeye çalışır. Bu hem konforu artırır hem de uyku sırasında karşı koyulamayacak pozisyon ve uyku evre farklılıklarında en doğru basıncı verir.
APAP non-invaziv, bu yüzden güvenli ve rahat. Ayrıca sizin için özel olarak hazırlanmış kişiselleştirilmiş bir tedavi. APAP cihazı, solunumunuzdaki değişikliklerini dakika dakika algılayan ve ihtiyaçlarınız için en iyi basınç ayarını sağlamak üzere kendini ayarlayan algoritmalar kullanır.
CPAP cihazları, 4-20 cmH2O(santimetre su) arasında basınç sağlayabilir. Çoğu kişi yaklaşık 10 cmH2O basınçta CPAP cihazı kullanmaktadır.
Otomatik CPAP olarak da bilinen APAP cihazı, Uyku Apnesini hafifletmek için CPAP cihazı ile aynı prensipte çalışır ancak iki cihaza aslında farklıdır.
Otomatik CPAP Cihazı ile Uyku Apnesi Nasıl Tedavi Edilir?
Medikal Dergisi Sistematik İnceleme‘ye göre , bilim adamları APAP cihazı ile yapılan uyku apnesi tedavisinin enerji düzeylerini geri kazanmasına, genel sağlığı artırmasına ve yaşam kalitenizi iyileştirmesine yardımcı olabileceğini ve CPAP cihazları ile karşılaştırıldığında APAP cihazı uyumluluğunu artırdığını ve görülen semptomlar azaldığı söylemiştir. PAP cihazı ile yapılan tedavi, horlamayı da ortadan kaldırır ve Uyku Apnesi ile ilişkili komplikasyon riskinizi azaltabilir.
Uyku Apnesi, uyku kalitesini ve genel yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen bir durumdur.
Boğazınızdaki kaslar, uyurken bile hava yolunuzu açık tutar. Uyku Apnesi’nde, bu kaslar gevşer ve hava yolunun çökmesine neden olabilir. Çökme, hava yolunun kısmen veya tamamen tıkanmasına neden olur. Sırtüstü yatışlarda, soluk yolunuz arkada bulunduğundan dolayı yerçekimi etkisiyle de dilinizi geriye doğru çeker ve hava yolunuzun daha da çökmesine neden olur.
Doktorlar bunu, uyurken nefes almanızı ve boğulmanıza neden olabilecek Obstrüktif Uyku Apnesi veya OSA/OUA olarak ifade eder. Bazı durumlarda, nefes almayı bıraktığınız bir durum olan apne de yaşayabilirsiniz. Apneler 10 saniye veya daha uzun sürebilir.
Uyku Apnesi ile ilişkili solunum duraklamaları, yüksek kan basıncı, kalp hastalığı, duygudurum sorunları ve hafıza sorunları dahil olmak üzere ciddi sağlık sonuçlarına yol açabilecek düşük kan oksijen seviyeleri gibi fiziksel sağlık sorunlarına neden olabilir. Uyku Apnesi ayrıca uykusuzluk riskini artırır, bu da aracınızın kaza riskini artırır.
Çoğu Uyku Apne hastaları kendilerinde bu rahatsızlığının bulunduğu bilmez. Genellikle farklı rahatsızlıklarla karıştırılabilecek, uykusuzluk, sinirlilik, oturduğu yerde uyuklama ve enerji düşüklüğü problemleri yaşarlar. Bu durumun endişe verici olduğu kişiden daha çok eşinin, arkadaşının tarifi ve korkmasıyla ortaya çıkar. En çok söylenen cümle; “Nefes almıyor ve kükrer gibi ses çıkarıyor.” oluyor.
Uyku Apne teşhisini, uyku testi yardımıyla doktorlar koyabilir ve tedavisi için PAP tedavisini önerebilmektedir.
Otomatik CPAP Cihazı Fiyatı Nedir?
Otomatik CPAP cihazı, özelliklerine ve boyutuna bağlı olarak 1404 – 11000 TL arasında değişen fiyatlardadır. En iyi Otomatik CPAP cihazı özellikleri, konforu iyileştirmeye yardımcı olan ısıtmalı bir hortum veya ısıtmalı nemlendirici içerir.
CPAP ve Otomatik CPAP cihazı arasındaki fark nedir?
CPAP cihazı, anlık duruma bakmazsızın tedavi için belirlenen basıncı fişe takıp çalıştırdığınız andan itibaren verir. Yani eğer tedavi basıncınız 12 cmH2O ise cihaz gece boyu hangi pozisyonda olursanız olun ne kadar basınca ihtiyacınız olursa olsun 12cmH2O basınçta çalışmaya devam edecektir.
Otomatik CPAP cihazı belirli bir değerde sabit olarak kalmaz değişen ihtiyaçlarınıza karşı sensörler vasıtasıyla algılayarak bunu içindeki yazılımla çözümleyip en doğru basıncı vermeye çalışır. İhtiyacınız 5 ise 5, 10 ise 10 veya 7 ise 7 basınç verecektir. Soluk yolunuzu açık tutmaya yarayacak en minimum basıncı verir.
Journal of Thoracic Disease yayınladığı makalede:
“Ayarlanmış bir basınçta çalışmak yerine, APAP, solunum rahatsızlıklarını ortadan kaldırmak için gerekli olan en düşük PAP seviyesini sağlamak için bir hastanın solunum aktivitesini izler. Algoritma, olaylar artığında basıncı arttırmak ve belirli bir süre için olaylar meydana gelmezse basıncı azaltmak için tasarlanmıştır. Hava yolu tıkanıklığını ortadan kaldırmak için gerekli olan minimum PAP seviyesi, gece, pozisyon ve diğer faktörlere göre gece boyunca değiştiği için, APAP, her zaman gerekli olan en düşük basıncı sağlama kapasitesine sahiptir ve bu nedenle gece boyunca toplam ortalama basıncı düşürür.”
Otomatik CPAP ve CPAP: Hangisi Sizin İçin Doğru?
Otomatik CPAP cihazı, CPAP cihazından genellikle daha iyidir, çünkü APAP cihazları uyku konumunuz ne olursa olsun, solunumunuzdaki ince değişiklikleri de algılayabilir ve hava basıncını buna göre ayarlayabilir. Bununla beraber bunun kararınızı tek başınıza veremezsiniz. Doktorunuz sizin için en doğru tedavi yolunu belirtecektir.
One comment
Oznur
Guzel ve bilgilendrici bir yazi olmus