Düşük oksijen seviyelerinden dolayı doktorunuz durumunuzu iyileştirmesi için oksijen tedavisi yani oksijen konsantratörü reçetesi etmesine neden olabilir. Peki, BiPAP cihazları oksijen konsantratörlerinden farklı mıdır? Hem BiPAP cihazları hem de oksijen konsantratörü solunum problemlerini tedavi etse de , ikisi de çok farklı şeyler yapar. BiPAP ile oksijen konsantratörü arasındaki farklar hakkında kafanız mı karıştı? Optimal sağlığı sağlamak için hem BiPAP cihazları hem de oksijen konsantratörlerine ilişkin nüansları ve spesifik uygulamaları anlamak önemlidir.
BiPAP Cihazı Nedir?
BiPAP veya bilevel(iki seviyeli) pozitif hava yolu basınç cihazı, bir maske kullanarak hava yolunuza sürekli ama yumuşak bir hava akımı ileterek çalışır. Obstrüktif Uyku Apnesinden (OSA) muzdarip olanlar veya KOAH gibi solunum hastalıklarında, uyku apnesinde hasta uykudayken boğaz kaslarının çökmesini engelleyebileceği gibi KOAH’lı hastalarda nefes alış verişi düzenler. Bu cihazlar kompaktır, komidin veya küçük bir masaya kolayca sığabilir ve birçoğu seyahat ederken yanınızda götürebileceğiniz kadar küçüktür.
BiPAP hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için diğer tipleri bilmeniz gerekir.
CPAP cihazı: “Sürekli Pozitif Havayolu Basıncı” anlamına gelir ve yalnızca reçete edilen ayarda terapi basıncı sağlar.
APAP(Otomatik CPAP) Cihazı: “ Otomatik Pozitif Havayolu Basıncı ” anlamına gelir ve değişken basınçlarda terapi havası sağlar. Her nefes aldığınızda, cihaz gereken basıncı değerlendirir ve o andaki gereksinimlerinize göre ayarlar. Birçok kişi bu nedenle Otomatik CPAP cihazlarını CPAP cihazlarına göre daha rahat bulmaktadır.
BiPAP Cihazı: “BiLevel Positive Airway Pressure” ( BiLevel Pozitif Havayolu Basıncı) anlamına gelir ve iki farklı basınçta terapi havası sağlar: inhalasyon için daha yüksek basınç ve ekshalasyon için daha düşük basınç. BiPAP cihazlarını Otomatik CPAP cihazından daha iyi olarak düşünmemelidir. BiPAP cihazları, Merkezi Uyku Apnesi ve belirli solunum bozuklukları gibi çok özel koşulları tedavi etmek için tasarlanmıştır. BiPAP cihazı doktorunuz tarafından reçete edilir. BiPAP cihazının sizin için uygun olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuza danışmanız önemlidir.
Oksijen Konsantratörü Nedir?
Oksijen konsantratörü, BiPAP cihazına benzer şekilde çalışır, ancak tasarımı biraz daha karmaşıktır. Oda havasını aktif olarak filtreler ve sonra esnek bir tüp vasıtasıyla hava yolunuza getirir. Yoğunlaştırıcı tarafından sağlanan havanın saflığı %87 ile %93 arasında saf oksijendir ve iki yolla sağlanabilir: sürekli bir hava akımı (sürekli akış) veya küçük, ölçülen miktarlarda (pulse dose-darbe akışı).
KOAH hastalarına uykuda veya uyanıkken ihtiyacına göre oksijen konsantratörü reçete edilebilmektedir.
Oksijen konsantratörü, güvenilir bir çalışma sağlamak için yerleşik bir kompresöre, çok sayıda filtreye ve çok sayıda elektronik ürüne ihtiyaç duyduklarından genellikle PAP cihazlarından daha hacimlidir. Bu cihazlar ortamdan havayı alır ve daha sonra kullanıcının güvenliğini sağlamak için havayı sıkıştırarak, tüplerden geçer tüplerden geçen hava saflaşarak O2 çıkışı sağlanır.
Cihaz, uzun süreli kullanımlarda kompresörün (yoğunlaştırıcı olarak da bilinir) aşırı ısınmasını önleyen bir tür soğutma özelliği de içerir.
Oksijen konsantratörü, güvenilir teslimat sağlamak için hava akışını otomatik olarak ayarlayan elektronik bir arayüze sahiptir. Bu saflaştırılmış ve basınçlı hava, solunum sıkıntılarından muzdarip olan hastalara belirli seviyede oksijen sağlamak için maske veya nazal kanül sistemi aracılığıyla verilir.
BiPAP Cihazları ve Oksijen Konsantratörleri Arasındaki Temel Farklılıklar
Oksijen Konsantratörleri, ortam havasından saf oksijen yaratma özelliğine sahiptir, bu sayede oksijen tüpünün risklerini/maliyetlerini azaltabilir veya ortadan kaldırabilirsiniz. Bu, günlük tedavilerinin bir parçası olarak ilave oksijene ihtiyaç duyan insanlara çok büyük bir fayda sağlar. Ancak her insanın ek oksijene ihtiyacı yoktur!
Obstrüktif Uyku Apnesinin tedavisinde, üst solunum yolu tıkanıklığını açmak CPAP, BiPAP, BiPAP ST vb. cihazlar kullanılır. Bu cihazlar genellikle kullanıldığı sürelerde kan oksijen seviyelerini normale döndürür tabi bu başarılı bir PAP tedavisi sonrasında olur. Kan oksijen seviyesi yükseltilemediği durumlarda oksijen takviyesi gerekebilmektedir. Oksijen tedavisi PAP tedavisinin yerine geçmez. Eğer PAP tedavisi yapılması gerekiyorsa oksijen tedavisi ilavaten eklenir.
Tamamlayıcı oksijene(sadece oksijen tedavisi) yani oksijen konsantratörü kullanımı yalnızca KOAH veya amfizem gibi bir solunum rahatsızlığında veya ciğerlerinizin dışarıdaki havadan yeterli oksijen sağlayamadığı başka bir solunum rahatsızlığında ihtiyaç duyulur .
Oksijen konsantratörlerinin sadece reçete ile alınabildiğini ve atletik antrenman gibi başka amaçlar için kullanılmadığını belirtmek isterim..
Oksijen Konsantratörü Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Özellikler
İhtiyaçlarınız için ideal makineyi belirlerken, şu noktaları göz önünde bulundurun:
Kapasite nedir? 5 L/dk, 10 L/dk Kapasite dakikada verdiği saf oksijenin litre bazında değerini ifade eder. Doktorunuz tarafından reçete edilen veya ileride ihtiyaç duyulabilecek bir üretim kapasitesine sahip bir cihaz almanız gerekir. Daha büyük cihaz (tıbbi olarak gerekli olabilir) daha fazla miktarda oksijen çıktısı sağlar, ancak bu aynı zamanda taşınabilirlik faktörünü de sınırlar. Bazı oksijen konsantratörleri 12 kilo ve daha fazladır. Genelde, sürekli akış modelleri(ev tipi) oldukça ağırdır, darbeli akış alternatifleri(taşınabilir) ise çok azdır.
Pilin ömrü ne kadar? Yedek bir bataryayı yanınızda mutlaka taşımalısınız, ancak batarya tüketimini en aza indirmek için ev prizini mümkün olduğunca kullandığınızdan emin olun.
Ne kadar gürültülü? 35-39dB aralığında bir model nispeten sessizdir. Çoğu yüksek kaliteli markalar bu ses seviyesine sahiptir. Gürültüye duyarlıysanız veya bir yatak arkadaşınız varsa sessizlik sizin için önemli olabilir.
Pulse dose veya sürekli akış sağlıyor mu? Doktorunuzun önereceği şekilde, pulse dose (nefes almayı algılayan ve yalnızca soluduğunuzda oksijen veren) ya da sürekli akışa (nefes almadan bağımsız olarak sürekli oksijen sağlayan) ihtiyacınız olabilir.
Taşınabilir Oksijen Konsantratörü Aktif bir yaşam tarzınız varsa ve hayatın tadını çıkarmak istersiniz; sadece bir prize bağlı kalmak istemezsiniz. Bu nedenle, taşınabilir oksijen konsantratörü, ev tipi bir oksijen konsatratörüne göre büyük avantajlara sahiptir. Portatif yoğunlaştırıcıların çoğu, taşınabilirliği artırmak için omzunuz üzerinden takmanız için bir el arabası veya kese ile birlikte gelir.
CPAP Cihazını Oksijen ile Kullanabilir miyim?
Bunun kararı doktorunuz tarafından verilmektedir. KOAH veya Amfizem ve Uyku Apnesinden muzdaripseniz, CPAP, BiPAP, BiPAP ST vb. cihazları kullanırken oksijen tedavisi almanız gerekebilir. Terapi kurulumunuzdaki küçük değişikliklerle, oksijen konsantratörünüzü/tüpünüzü CPAP maskenize bağlamak ve uyurken her iki terapiden de yararlanmak mümkündür. Maskelerin çoğunda oksijen terapisi için bir veya iki delik bulunur.
Maskenizde böyle bir bağlantı noktası yoksa, oksijen tüpünüzü CPAP hortumunuza bağlamanız gerekebilir. Böyle bir şeyi Oksijen Zenginleştirme Adaptörü ile yapabilirsiniz. Oksijen Zenginleştirme Adaptörü, oksijen tüpünüzü bağlamak için özel bir adaptör kullanarak CPAP hortumunuza oksijen beslemenizi sağlar, her iki terapiden de faydalanmanızı sağlar.
Umarım bu yazımız bu cihazlar arasındaki farkı anlamanıza yardımcı olmuştur. Yazımızı beğendiyseniz paylaşabilir, sormak istedikleriniz için yorum yazabilirsiniz.
Add comment