CPAP cihazı, Uyku Apnesinin tedavisinde altın standart olarak kabul edilir. CPAP cihazı, uyurken solunum yolunuzu açık tutarak, kesintisiz bir uyku geçirebilmeniz için sürekli bir hava akışı sağlar. Gerekli hava basıncı seviyesi kişiden kişiye değişir, bu nedenle uyku testi yaptırmanız gerekir.
CPAP Cihazı Reçetenizde Yazılanlar
CPAP cihazına karar verildiğinde, farklı maske türlerini ve hangi aksesuarların ihtiyacınız olduğunu yazılmaktadır. Örneğin, uyurken burun ve ağızdan nefes alırsanız tam yüz maskesine ihtiyacınız olabilir. Yan yatan ve düşük basınçlarda cihaz ihtiyacı olan birisi rahatlıkla burun yastıkçıkları kullanabilir. Bütün bunlara rağmen, en büyük merakınız: CPAP cihazım işe yarıyor mu? olabilir.
CPAP Cihazının İşe Yaradığını Gösteren İşaretler
CPAP cihazının amacı vücudunuza huzursuz geceleri sona erdirmek için sürekli hava akışını sağlamak ve nefes darlığı ortadan kaldırmaktır. Düzgün bir şekilde kullanıldığında, CPAP cihazının hemen fayda sağladığını fark edeceksiniz. Ancak emin değilseniz, aşağıda başarılı CPAP cihazı tedavisinin bazı belirtileri bulunmaktadır:
Gün boyunca daha dinlenmiş hissediyorsanız
Sabah baş ağrısı çekmiyorsunuz
Görevlere daha net odaklanabiliyorsanız
Horlamıyorsanız
Eskisi kadar gece uyanmıyorsanız
Gece nefes nefese uyanmıyorsanız
Uyurken solunumunuz durduğu söylenmiyorsa
Bunların hepsi iyi işaretlerdir ve CPAP cihazının işe yaradığını gösterir.
CPAP Cihazının İşe Yaramadığının İşaretleri
Hepimiz mükemmel bir tedavi umut ederken, bu her zaman gerçek olmayabilir. CPAP cihazının çalışıp çalışmadığını ve bu konuda ne yapılması gerektiğini nasıl anlayacağımıza bir göz atalım.
Hala horluyorsanız ve semptomlar yaşıyorsanız
Uykusuz ve eziyetli gecelerin bittiğini düşündüğün zamanda bir bakmışsınız ki yeniden horlamaya başlamışsınız. Horlama, CPAP cihazında gelen basıncın doğru olmadığının bir işareti olabilir. Bunun nedeni, CPAP maskesinin hava kaçırması ya da cihazınızdaki hava basıncının yeterince yüksek olmamasından kaynaklanmaktadır.
Gün boyunca kendinizi yorgun hissediyorsanız
Uyku Apnesi hastalarının en sık karşılaştığı sorun gündüzleri uykululuğudur. Bu durum günün belirli saatlerinde görev yapmak için ihtiyaç duydukları niteliklerden geri kalır. Bu, bir maske sızıntısına veya yetersiz tedavi basıncına bağlı olabilir. Kilo artışı, artmış alkol kullanımı ve yaşlanma, CPAP basınçlarını artırma ihtiyacını doğurabilir. Basınç ayarınızı kontrol ettirmek ve CPAP cihazının yeni basınçlarını öğrenmek için doktorunuza başvurun.
Nemlendirici olmasına rağmen soğuk hava geliyorsa
CPAP cihazından gelen hava ılık olursa rahat bir tedavi süreci geçirirsiniz, eğer soğuk hava geliyorsa nemlendiricide bir sorun olabilir. Suyu ısıtan sıcak plaka düzgün çalışmıyor olabilir. Hava, aşırı derecede kuru hissediyorsa da bu geçerlidir. Bu durumda, nemlendiriciniz çalışmıyor olabilir. Nemlendiricinizin ne kadar iyi çalıştığını değerlendirmek için odanın içindeki suyun ne kadar hızlı azaldığını kontrol edin. Her 2 veya 3 günde bir tekrar doldurulmalıdır.
CPAP cihazınız düzgün çalışmıyorsa
Tüm teknolojilerde olduğu gibi, CPAP cihazları da sonsuza kadar çalışmaz. Makineniz garip sesler çıkarıyorsa, tutarlı bir hava basıncı size gelmiyorsa, cihazınızı değiştirme zamanı çoktan gelmiş demektir. CPAP cihazınızı yenilemeniz, mümkün olan en iyi Uyku Apne tedavisini almanızı sağlayacaktır.
Birkaç ay CPAP tedavisi gördükten sonra durumunuzu değerlendirin. Gün boyunca daha az yorgun hissediyor musunuz, yoksa o öğle vakti uyumaya mı ihtiyacınız var? Tam bir gece uykusu alıyor musunuz, yoksa hala çok mu uyanıyorsun? Yukarıdaki işaretler sizin için CPAP cihazının işe yarayıp yaramadığını belirlemenize yardımcı olacaktır. Mutlaka daima doktorunuzla temasta olun.
Incoming search terms:
- https://www cpapmerkezi com/blog/cpap-cihazinin-ise-yarayip-yaramadigini-nasil-anlarim html?srsltid=AfmBOor0iFlpFDabFtb-IthIdfqqzeMuZ6tSGI-OlgizbhJzQ0deXf_I
One comment
Sevcan
Bu bilgileri başka bir yerde bulamadım gerçekten çok faydalı bir yazı olmuş