1970 yıllarında üst solunum yollarına bağlı uyku apne sendromunun trakeostomi(boğaza açılan delik) uygulanan hastalarda ortadan kalktığı ve iyileşme görüldüğü ortaya çıkmıştır. Bu hastalık tedavisi için tabi ki boğaza açılan delik sosyal ve ruhsal bir problem oluşturması kaçınılmazdı. Bu cerrahi girişim her ne kadar sorunu çözse de bu çözüme kimse sıcak bakmıyordu. Bu buluş çalışmaları hızlandırarak alternatif yöntemler konusunda doktorlara bir yön göstermiş oldu.
1980 yıllarına gelindiğinde Dr. Sullivan ve arkadaşları üst solunum yollarından kaynaklanan uyku apnesinin boğazda yumuşak dokularda çökme ve küçük dili soluk yolunu kapatmaya yönelmesiyle soluk yolunda hava rezistansını arttırdığını ve bununda pozitif hava basıncıyla ortadan kaldırılabileceğini düşünmüşlerdir. Bu düşüncelerini çalışmalara dökerek uyku apneyi engellemeyi başarmışlardır. 1981 yılından itibaren uyku apne sendromlu hastaların tedavisinde CPAP cihazı birinci seçenek olarak yerini almış ve günümüzde hala yerini korumaktadır.
CPAP cihazları yapıldığı günden beri aynı mantıkla çalışmaktadır. Cihazların teknolojik özellikleri çok gelişmiş olsa da temel çalışma prensipleri aynıdır. Kısaltma anlamı da bu çalışma prensibini bize açıklıyor: Sürekli Pozitif Hava yolu Basıncı.
“CPAP cihazının mucidi Avustralyalı Dr. Colin Sullivan’dır. Dr. Colin Sullivan 1981’lerde icat ettiği CPAP cihazını geliştirmeyi düşünmüş ve şirketleşerek Sullivan markasını çıkarmış daha sonrada ResMed firmasını kurmuştur. ResMed‘in ilk CPAP’ları Sullivan ismini taşırken daha sonra bu ismin baş harfi alınmış ve “S” harfi ile seriler üretilmiştir.”
Hastalarımızdan en çok duyduğumuz soruya; ResMed, Avustralya’da mı üretiliyor? Avrupa üretimi olan cihaz yok mu?, cevapladığını düşünmekteyiz. CPAP cihazlarının icadı Avustralya da olmuş ve buranın bir üretim merkezi olması kaçınılmazdır.
Add comment