CPAP cihazına uyumluluk, cihazınızı kaç gece kullandığınızı ve etkili bir tedavi için kaç saat kullandığınızla ilintilidir. Şuan tam anlamıyla olmasa da Sosyal Güvenlik Kurum (SGK), CPAP cihazınızı ne kadar kullandığınızı takip etmektedir. Bu durum hem cihaz maliyetlerinin önüne geçmek hem de tedavinizi olağan şekilde devam edip etmediğinizin kontrolünü sağlar.
CPAP cihazı terapisi Uyku Apne Sendromu tedavisinde en etkili yöntemdir. CPAP cihazı kullanan birçok kişinin uyku apnesi kontrol altına alınarak yaşamını daha iyi hale getiren gelişmeler olduğunu bilinmektedir. Cihaz kullananların çoğu, gün boyu kendilerini yorgun hissetmediklerini ve daha rahat kilo verebildiklerini söylüyor. Uyku apnesi tedavisi için, etkili tedaviden tam olarak yararlanmanın tek yolu, uyumluluktur.
CPAP cihazı uyumluluğu, CPAP cihazınızı önerilen şekilde kullandığınız anlamına gelir; uyumsuzluk, CPAP cihazınızı gerektiği gibi kullanmadığınızı veya uyurken yeterince kullanmadığınız anlamına gelir.
Çoğu CPAP cihazı kullanıcısı, cihaz kullanmaya başladığı ilk zamanlarda uyumsuzluk söz konusu olabilir. Çoğu CPAP cihazı kullanıcısı ilk hafta içinde uyumluluğu artarak düzene girer. Kendinizi test etmek için, CPAP cihazınızı ne sıklıkta ve ne kadar süreyle kullandığınızı takip edebilirsiniz.
CPAP Cihazına Uyumluluğun Önemi
Uyku apnesi teşhisi konulduktan sonra, muhtemelen nefes durmalarının önüne geçmek için elinizden geleni yapmak istersiniz.
Uyumluluk ilk başta, kolay gibi görünüyor, sadece yapmanız gereken CPAP cihazını belirtildiği gibi kullanmanızdır. CPAP terapisine başladıktan sonraki bir iki sonrasına doktorunuzdan randevu almanızı tavsiye ederim. Burada doktorunuz, cihazı kaç saat kullandığınızı ve kullanımdan ne kadar fayda görüp görmediğinizi, cihazınızın kayıtlarına bakarak CPAP uyumluluğunu kontrol eder.
Günlük yaşamınızda araç kullanıyor veya uçuyorsanız, uyumluluk verilerinizi devletle paylaşmanız gerekebilir. Bir kamyon veya başka bir araç kullanıyorsanız ve uyku apnesi açısından yüksek risk altındaysanız, CPAP tedavisine uygun olduğunuzu kanıtlamanız gerekebilir. Uyku apnesi, gündüz uykululuk riskini arttırır ve bu da sürücüleri kazalar için daha büyük risk altına sokar.
İçişleri bakanlığınca, sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartlarıyla muayenelerine dair yönetmelikte değişiklik 29 Aralık 2015 günü Resmi gazetenin 29577 sayısında yayımlanmıştır.
Sürücü belgeleri sınıfı ikiye ayrılmıştır.
1. grup: M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F sınıfları
2. grup: C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G sınıfları
Buna göre: Sürücü / Sürücü adaylarının muayenesi; Sağlık bakanlığına bağlı sağlık kurumları, üniversite hastaneleri ve poliklinikleri, aile sağlığı merkezleri ve Sağlık Bakanlığı’ nca ruhsatlandırılan özel sağlık kuruluşlarında tabip veya uzman tabiplerce yapılır. Sağlık raporu hazırlanırken öncelikle kişiden sağlığı hakkında “beyan formu” doldurması istenir. Yönetmelikte belirtilen tüm hastalıklar tek tek kontrol edilir (burada uyku bozuklukları; “obstrüktif uyku apne sendromu” ve “gündüz aşırı uyuklama hali” şeklinde tanımlanmıştır), uzmanlık gerektiren durumlarda ilgili branşa sevk yapılabilir Eğer uzmanlık gerekecek durum nedeniyle sevk edildiyse, uzman hekimin de düzenleyeceği ikinci bir rapor ile birlikte, ilk hazırlanan rapor geçerli olacaktır.
Uyku apnesiniz varsa ve pilotluk yapmak istiyorsanız, FAA, CPAP cihazınızı uyku süresinin en az yüzde 75 inde kullandığınızı ve uyku süresi başına ortalama en az 6 saat kullandığınızı gösteren bir rapor göndermenizi ister. Ayrıca, CPAP terapisine uyumluluğu belirten bir imza formu da sunmalısınız. Son olarak, doktorunuzdan tedavinizin hala etkili olduğunu belirten rapor almanız gerekecektir.
CPAP Cihazının Raporunda Neler Var?
Şu anda piyasada mevcut olan çok sayıda CPAP cihazında kayıt özelliği mevcuttur. Kayıt özelliğinin işlevselliği ve karmaşıklığı fiyatına göre değişebilmektedir. En iyi CPAP cihazları uyku düzeninizin belirli yönlerini izleyen ve istatistiklerinizi kaydeden bir yazılıma sahiptir. Bu cihazların sonuçlarını yorumlamak oldukça kolaydır.
AHI
Apne Hipopne İndeksi (AHI), apne ve hipopnenin (ağzınızın ve boğazınızın arkasındaki solunum yolunun çökmesi) kaç kez olduğunu kaydeder. Bu indeks hesaplanmasında sadece, hava yolunun tamamen kapanmasını (apne), kısmi kapanmaları (hipopne) dikkate alacaktır.
AHI, bu olayların saatte ortalama kaç kez gerçekleştiğini gösterir, bu da doktorunuzun uyku apnesinizin ciddiyetini belirlemesine yardımcı olur.
Basınç – Pressure
Basınç, CPAP cihazı tarafından verilen hava basıncı miktarıdır (genellikle ortalama olarak gösterilir). Hava basıncı, uyku apnesinin önlenmesi için hava yolunu açık tutar.
Kaçak – Leak
CPAP maskenizden belirli miktarda hava çıkması normaldir, ancak aşırı hava çıkışı, uyumsuz maskenin veya ağız kaçaklarının belirtisi olabilir. Kaçaklar CPAP cihazının basıncını düşürerek, CPAP tedavinizin kalitesini azaltır.
Kullanım – Usage
Kullanım, CPAP cihazınızı kullandığınız süredir. Bugünün CPAP cihazları, kullanımla ilgili ayrıntılı bilgi sunmaktadır.
Temel bilgileri kayıt eden cihazlar tipik olarak kullanıma odaklanır ancak AHI, basınç veya kaçakları izlemezler. Gelişmiş CPAP cihazları gelişmiş istatistikleri izler ve bazıları sonuçları doktorunuzla paylaşmanıza izin veren bir modem içerir.
CPAP Uyumluluğunun Önemi
CPAP cihazı kullanımına uyum sağlamayan kişiler uyumluluk verilerini etkilemek için farklı yollar arayarak kendilerini kandırma yoluna gidiyorlar. Cihaz kullanımdaki ilk hedef sizi sağlığınıza kavuşturarak günlük yaşamanızı daha kaliteli hale getirmektir.
Verileri çarpıtma yolunu seçen çoğu kişi işini kaybetme korkusuyla bunu yapmış olsa da bu durum işleri daha zora sokmaktan başka bir şeye yol açmamaktadır. Sorumluluğunuzda olan bir uçağın düşmesi veya otobüs kullanırken uykuya dalmanızın sonuçlarını hepimiz tahmin edebiliyoruz.
CPAP kullanımının sürdürülmesi önemlidir. CPAP cihazını yeni kullanmaya başlayan birçok kişi gibiyseniz, tedaviye uyum sağlamak ilk başlarda zorlar; CPAP maskesi taktığınızda uykuyla veya CPAP cihazını doğru şekilde kullanmayla ilgili sorun yaşayabilirsiniz.
CPAP uyumluluğunu sürdürmede sorun yaşıyorsanız yalnız değilsiniz. Araştırmalar hastaların yüzde 29 ila 83’ünün uyumluluk kriterlerini karşılamadığını gösteriyor. Çünkü; cihazı gecenin erken saatlerinde çıkardıklarını veya tamamen kullanmadıkları ortaya çıkmış.
Uyumsuzluğun birçok nedeni olabilir. Bunların üstesinden gelmeniz oldukça önemlidir. CPAP cihazına uyum, sağlığınızın iyileşmesi yanı sıra hayatınızın kalitesinin artması ve oluşabilecek olumsuzluklardan kaçınmanın en güzel yoludur. Uyumluluk verilerini aldatmanın veya taklit etmenin gerçek bir yolu yoktur.
CPAP Cihazına Uyumluluğunu Artırma İpuçları
Kendinizi psikolojik olarak hazırlayın
Düzenlemeler yapmaktan kaçınmayın
CPAP ekipmanlarınız hakkında kendinizi eğitin
Doğru ekipmanı kullanın
Maskenizin iyi bir şekilde kapandığından emin olun
Verilerinizi takip edin/ettirin
Doktorunuzu dinleyin – doktorunuzun CPAP tedavisi konusundaki önerilerine uyun. Kullanımla ilgili sıkıntılar yaşıyorsanız bizi 05064502317 numaralı telefondan arayabilirsiniz.
CPAP terapisini ne kadar konforlu hale getirirseniz, kullanma olasılığınız o kadar artar. CPAP cihazını ne kadar çok kullanırsanız, bu tedaviden o kadar çok faydalanırsınız.
Add comment