Yakın zamanda uyku apnesi teşhisi konuldu, şimdi ne yapacağınızı bilmez haldeniz ve CPAP denilen aletin ne kadar sürede işe yarayacağını merak ediyorsunuz. Uyku testleriniz yapıldı ve çıkan sonuçla ekipmanınızı aldınız, şimdi CPAP cihazıyla uyurken rahat etmek için mücadele ediyorsunuz. Birçoğu için CPAP cihazı ile uyumaya alışmak için bazı ayarlama gerektirebilir. İyi haber şu ki, CPAP cihazı kullanım deneyiminizi geliştirmek için yapabileceğiniz birçok şey var.
CPAP konusunda yeni olanların yaşadığı bazı yaygın sorunları nasıl çözeceğinizi keşfetmek, uyku apnesi semptomlarınızı iyileştirmenize yardımcı olabilir ve CPAP cihazınız ilk gecenizde daha iyi uyku uyumanıza ve dinlenmenize yardımcı olabilir.
CPAP Cihazı Ne Zaman İşe Yaramaya Başlar?
Başarılı CPAP tedavisinin anahtarı tutarlılık ve sabırdır. CPAP tedavisinde yeniyseniz, işe yarayıp yaramadığını söylemek zor olabilir ve CPAP cihazın ne kadar sürede işe yaradığını merak edebilirsiniz. Tedavinin işe yaradığına dair kesin bir işaret, sizi gece boyunca daha kesintisiz uyuduğunuzu bulmanızdır. Çoğunlukla CPAP cihazı kullanımını ilk geceden(test gecesinden) yarar sağladığını hissedebilirsiniz. Bu sabah kalktınız ve her şey harika olacak demek değildir. Fakat uyandıktan sonra sosyal hayatınıza dikkat ederseniz o günkü değişikliği gözlemleyebilirsiniz. Genellikle test sabahında, ‘Kendinizi nasıl hissediyorsunuz?” sorusuna cevap olarak bir fark yok denilmesine rağmen(ki bu parametrelerin önceki durumlardan çok çok iyi olduğunu görüyoruz) akşam üzeri değişikliklerin farkına varıp, ben bugün hiç uyuklamadım, daha neşeli olduğumu söylediler, çok enerjik hissediyorum gibi farkları net bir şekilde gözlemleyebiliyorsunuz.
CPAP cihazının etki sürecini etkileyen bir diğer faktör, ne tür bir uyku apnesine sahip olduğunuzdur. Obstrüktif Uyku Apnesi (OSA) olanlar, tek bir geceden sonra bazı iyileşmeler hissedebilirler. Diğer yandan, Merkezi Uyku Apnesi (CSA) veya Karmaşık Uyku Apnesi (CompSA) gibi diğer uyku apnesi durumları için tedavi gören bir kişi, uyum sağlamak için daha fazla zaman ve sabır gerektirebilir.
Ayrıca yanınızda uyuyan kişinin CPAP sonuçlarını ilk hisseden kişi olması da alışılmadık bir durum değildir. Geceleri horlama olmadığını/azaldığını veya uyku apnesinde görülen duran nefes alış verişini yaşamadığınızı rahatlıkla fark edebilirler. Sonuç olarak, partneriniz terapinizin başından itibaren uykularının ve genel ruh halinin büyük ölçüde iyileştiğini görebilir . Ek olarak, araştırmalar CPAP uyumunun zaman içinde ilişkinizin kalitesini de artırabileceğini göstermektedir.
CPAP Cihazına Uyum Ne Zaman Sağlarım?
Duruma göre değişmekle birlikte, daha erkenden daha iyi bir gece uykusuna kavuşmak için yapabileceğiniz şeyler vardır. CPAP cihazına uyum sağlama sürenizi kısaltmak için yapabileceğiniz ilk şey, cihazı istinasız her gece kullanmaktır. CPAP cihazını düzenli olarak her gece kullanıyorsanız ve hala sorun yaşıyorsanız, bunlara dikkat edin:
- Maskeniz Rahatsız Ediyor: Yapabileceğiniz ilk şey CPAP maskenize alışmaktır. Çoğunlukla maskeyi ilk taktıklarında biraz rahatsızlık hissedersiniz. Bu gayet normaldir ilk defa tanıştığınız bir ekipmana hemen uyum sağlamayabilirsiniz. Alıştırma için, belirli süre veya gün boyunca (mümkünse) sadece maskeyi evin içinde takarak maske egzersizi yapabilirsiniz. Bu bazıları için işe yarayabilir, işe yaramıyorsa sahip olduğunuz maske türü yanlışta olabilir.
- Maskeniz Doğru Seçilmemiş: CPAP tedavinizin başarılı olmasına yardımcı olabilecek bir başka faktör de uyku apne tipiniz ve kişisel uyku tarzınız için doğru maskeye sahip olmanızı sağlamaktır. CPAP maskeleri çeşitli şekil ve boyutlarda gelir, testte kullandığınız maske eve en uygun olmayabilir. Zamanla doğal vücut değişiklikleri de farklı bir maskeye ihtiyaç duymanıza neden olabilir.
- CPAP Cihazı Yanlış Ayarlanmış: Apne-hipopne indeksi (AHI) olarak adlandırılan indeks, apnenizin şiddet seviyesini belirlenmesine yardımcı olur. Bu rakamı hesaplamak için, uyku testi sırasında toplam apne-hipopne sayısını gözlemlenir ve uyuduğunuz saate bölünür. CPAP tedavisi, AHI değerinin 5 veya daha azına indirmeyi amaçlamaktadır. Bir süre CPAP cihazı kullandıktan sonra hala faydaları hissetmiyorsanız, AHI değerinin hala 5 veya daha yüksek olup olmadığını kontrol edin . Öyleyse, basınç ayarlarınızı ayarlamanız veya maskenizde sızıntı olup olmadığını kontrol etmeniz gerekebilir.
CPAP cihazını yeni kullanmaya başladıysanız yaşayabileceğiniz sorunların için Yeni Kullanıcı Temelleri bölümünü ziyaret edin.
CPAP Cihazını Ne Kadar Süre Kullanmanız Gerekir?
Milyon dolarlık soru genellikle CPAP cihazı kullanmaya başlamadan bundan nasıl kurtulurum düşüncesine giriyoruz. Cevap basit değil – CPAP tedavisinin amacı apnenizi iyileştirmek değil(henüz böyle bir yöntem yok), yaşadığınız semptomları yönetmenize yardımcı olmaktır.
Bir kişinin zamanla uyku apnesi semptomlarından kurtulması mümkün olsa da, CPAP tedavisine adanma ve yaşam tarzı seçimlerindeki değişiklikler (daha az alkol ve kafein tüketme, sigarayı bırakma ve düzenli egzersiz yapma gibi) gerektirecektir.
CPAP tedavisi gündüz halsizliği ve beyin sisi, depresyon ve uykusuzluk gibi semptomları ortadan kaldırmaya yardımcı olarak genel sağlık durumunda iyileşmelere neden olur. Bu faydalara rağmen, bazıları hala CPAP tedavisine direniyor; Bir çalışma , uyku apne sendromlu partneri olmayan kadınların bir partneri olanlara göre CPAP ile uyumlu olma olasılığının daha düşük olduğunu gösterdi.
Referanslar:
1. Atwood, Jr., MD, Charles. “Sleep and CPAP Adherence”. Published on the National Sleep Foundation’s website. Accessed August 14, 2018.
2. Weaver, Terri E., et al. “Relationship Between Hours of CPAP Use and Achieving Normal Levels of Sleepiness and Daily Functioning”. Published in the medical journal Sleep, June 1, 2007. Accessed August 14, 2018.
3. Andreea Antonescu-Turcu, MD and Sairam Parthasarathy, MD. “CPAP and Bi-level PAP Therapy: New and Established Roles”. Published in the medical journal Respiratory Care, June 22, 2011. Accessed on August 14, 2018.
Add comment