CPAP cihazı kullanmaya başlayan herkes gibi sizin de kafanızda birçok soru ve sadece bir cevabınız mı var. Garip ve hantal bir maskeye, yüksek basınçlı havayı solumak, kaçaklar ve rahatlık için ayarlamalar yapmak ve maskeyi çıkarmadan gece boyunca kullanmak ilk başlarda oldukça zordur ve bu yeni rutine alışmak oldukça zaman alır.
Çoğu CPAP kullanıcısı birkaç aylık uyum sağlamadan sonra, yeni rutine alışır. Tam anlamıyla CPAP tedavisinin faydalarından yararlanmaya başlar. Daha fazla enerji, daha az apne ve kendinizi daha iyi hissetme gibi. CPAP tedavisinde ilk 90 günü gerçekten zordur. Bu günleri atlatmanız için yıllardır edindiğim tecrübeleri sizinle paylaşmak istedim.
CPAP Cihazı Kullanımında İlk 90 Gün İpuçları
1. Uyumadan önce CPAP maskesini takarak alıştırma yapın.
Muhtemelen, CPAP tedavisi ile ilgili en zor şey maskeye uyum sağlamaktır. Çoğu kişi ilk defa kullandığı maskeyi gece içerisinde çıkarıp atmaktadır. Bunu da genelde “boğuluyorum gibi hissettim ve çıkardım” olarak açıklıyorlar.
Bu durum genellikle, rutin uyku pozisyonunuz nedeniyle maskede kaçak olması ve terapi basıncının doğru iletilmemesi nedeniyle olduğu söylenebilir. Maskenizle en uygun pozisyonunu ne yazık ki kendiniz test etmelisiniz. Maskeye alışmak için cihazınızla bağlantı yapmadan evin içinde takarak alıştırma yapın, bu sizi CPAP maskesini bir parçanızmış gibi alışmanıza yardımcı olur.
Maskeye alışmanız, uyurken taktığınızda daha rahat hissedeceksiniz ve tedaviniz başarılı olma ihtimaliniz daha yüksek olacaktır.
2. CPAP Cihazını her gece kullanın
CPAP cihazından efektif yararlanmak ve alışma süresini kısaltmak için her gece kullanmanız gerekmektedir. CPAP cihazı kullanımını bırakırsanız, uyum süresini uzayacak ve yeni ekipmanınıza alışmak daha uzun sürecektir. Başlangıçta tedavinizden alacağınız faydaları hissetmek zor olabilir ve hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz fakat cihazınızı kullanmayı bırakmayın.
Yeni alışkanlıklar edinmek insanlar için gerçekten zordur. Bir rutin defalarca tekrarlandığında bir alışkanlık haline dönüşüyor. Başlangıçta işler zordur ve kendinizi bu rutine alıştırmak için bunu neden yaptığınızı görsel olarak göz önünde bulundurmak önemlidir. Neden CPAP cihazı kullandığınızı veya kullanmak zorunda olduğunuzu yazın ve cihazınızın yakınında bir bölgeye asın. Böylece yazdığınızı her gün gördüğünüzde, yüksek tansiyonunuzu düşürmeye çalıştığınızı, daha fazla enerjik olmak istediğinizi ve kendinizi daha sağlıklı tutmaya çalıştığınızı hatırlayacaksınız. CPAP tedavisine başlarken kendinizi ikna etmeniz önemlidir. Eğer bir nedeniniz yoksa, cihaz kullanmanız zorlaşır ve hatta cihazı bir kenara iter kullanmak istemezsiniz.
3. Düzenli temizliği tedavinizin bir parçası yapın.
CPAP cihazınızı ve ekipmanlarınızı haftada bir temizlemenizi tavsiye ederim. Peki temizlemezseniz ne olur; CPAP cihazı ve ekipmanınız bakterilerin büyümesi için ideal ortamdır, ayrıca nefesiniz ve yüzünüzden gelen yağ ve kirler koku yapacaktır. Özellikle nemlendirici kullanıyorsanız su azalmasında su eklemek yerine tamamen temizleyip sıfırdan su doldurmanız daha idealdir. Tam kaynama noktasına ulaşmayan su bakterilerin üremesi için mükemmel bir ortamdır.
Bu yüzden CPAP cihazı ve ekipmanınızı en az haftada bir temizlemelisiniz. Şahsen, ben maskemi, hortumumu ve cihazımı temizlemek için SoClean 2 CPAP/BiPAP Temizleyici ve Dezenfektanı Cihazı kullanıyorum. SoClean 2 CPAP/BiPAP temizleme makinesiyle, CPAP/BiPAP maskenizi, hortumunuzu ve rezervuarınızı her gün parçalarını ayırmanıza gerek kalmadan sterilize edebilir ve dezenfekte edebilirsiniz.
4. CPAP cihazınızı almadan önce sevdiğiniz, sevmediğiniz uyku ortamlarını ve yatış pozisyonlarınız hakkında bilgi edinin.
Uyku apnesi teşhisi konulduktan sonraki adım tedavi oluyor ve tedavi için seçeceğiniz ekipman seçmek bu sürecin en zor kısmıdır. CPAP cihazı satın almadan önce, nasıl uyuduğunuz hakkında birkaç şey bilmeniz gerekir.
İlk önce, sesten rahatsız oluyor musunuz? Deneme yapmak için, TV’den yalnızca parazitli bir kanal açın (veya telefonunuzda bu sesi üreten bir video bulun). Ses çok açık veya çok kısık olmasın ve TV kullanacaksanız ışıktan rahatsız olmamak için bir bezle ekranı örtün. Bu gürültü sesi, CPAP ekipmanınızın yapacağı sese benzer. Bu ortamda uyumaya çalışın ve uyuyup uyumadığınızı kontrol edin. Eğer uyuyamıyorsanız, sessiz bir CPAP cihazı almanız gerekir. En sessiz iki cihaz karşılaştırma yazımıza göz atın –> Philips Respironics DreamStation vs ResMed AirSense 10: Hangisi Daha İyi? Burada ayrıca dikkat etmeniz gereken konu; çoğu uyku apneli hasta ortam ayırmaksızın uyur, bu durumda sesli bir CPAP cihazı sizi ilk başlarda rahatsız etmesede uykunuz düzene girdiğinde ürettiği sesten rahatsız olabilirsiniz. Sesli cihaz tercih eden hastalardan 6-12 ay arasında cihazlarının eskisinden daha çok ses yaptığını ve teknik servise göstermek istediğini belirten bir telefon alırız.
Auto CPAP cihazı ( Otomatik CPAP Cihazı Nedir? ) her duruma rahatça adapte olduğundan gece sık sık pozisyon değiştirip değiştirmediğinizi de bilmeniz gerekir. Hangi yöne doğru yatmayı seviyorsun? Sırtüstü mü, yan mı veya yüzüstü mü? Ya da karışık mı? Bu pozisyon değişiklikleri maske seçiminizde önemli rol oynar. Ayrıca sırtüstü yatmak daha fazla apneye girmenize neden olur.
Pozisyonunuza göre en uygun maske nasıl seçeceğinizi bilmiyorsanız, sizi bu konuda aydınlatacak yazımıza göz atın –> CPAP Maskesi Uyku Pozisyonuna Göre Nasıl Seçilir?
Bu soruların cevaplarını biliyorsanız, daha kolay uyum sağlayacağınız ekipmanı seçme şansına sahip olursunuz.
CPAP Maskesiyle İlk 90 Gün
CPAP cihazına alışmanın ilk ve en önemli adımı CPAP maskesi seçimidir. İlk maskenizi seçerken, uyku tarzınıza uygun bir maske seçmeniz gerekir. Ağzınız açık mı kapalı mı uyuyorsunuz? (Çoğu uyku apneli hasta ağzı açık uyur, bu uyku apnesinden kaynaklanır. Biz bundan bahsetmiyoruz burada.) Burundan nefes alabiliyor musun? Burnunuzu solumanızı sağlamak için çene kemeri kullanmayı düşünür müsünüz? Bir maske için alışveriş yapmadan önce, bu soruların cevaplarını bilmelisiniz. İyi bir maske seçimi cihazdan daha önemlidir. Bu seçim CPAP cihazınıza alışmanıza ve tedavinizi daha etkili hale getirmenize yardımcı olacaktır.
Yan yatış için en iyi CPAP maskeleri
Çoğunlukla yan pozisyonda uyuyorsanız daha az horlamanız olacak ve AHI değeriniz daha düşük olacak ve CPAP cihazınız basıncı yükselterek sizi zorlamayacak.
ResMed AirFit N20, Philips Respironics Wisp bu maskelerin sahip olduğu minimum kütle miktarı nedeniyle, yanlarda uyuyanlar için idealdir. Yastıktan oluşabilecek baskıyı azaltacak bir ağız burun maskesi istiyorsanız ResMed AirFit F20 veya ResMed AirFit F30 maskeyi tercih edebilirsiniz.
Öneri: AifFit F30 kullandım ve gayette iyiydi. Düşük profilli ve açık görüş alanını gerçekten çok beğendim. Hareketli uyku uyuyan biri olarak neredeyse sürekli maske sızıntısı yaşamaya başladım. Ağız burun maskesi kullanmanız gerekiyorsa; rutin yatışa yetecek kadar sağlam olduğunu düşündüğüm ResMed AirFit F20’yi tavsiye ederim.
AirFit N20 denememde oldukça başarılı geçti maskeyi oldukça beğendim. Philips Respironics Wisp2i hiç kullanmadım fakat tasarım açısından gayet başarılı olduğunu söyleyebilirim. Bu maskeler yapıları itibariyle yan yatmak için çok uygundur. Burundan nefes alabiliyorsanız ResMed AirFit N20 maskesini tercih edebilirsiniz.
Yüzüstü uyumak için en iyi CPAP maskeleri
Yüzüstü uyuyorsanız, burun veya burun yastıkçığı maskesi kullanmak zorunda kalırdınız, fakat son zamanlarda Philips Respironics tarafından üretilen en güzel maske serilerinden biri olan DreamWear ailesine Ağız Burun versiyonuda eklendi. Ağız burun maskesi kullanmak zorundaysanız DreamWear tam size göre hortum bağlantısının kafanızın üstünde olması büyük avantaj sağlar.
Yüzüstü yatış CPAP kullanıcılarını en zorlayıcı pozisyonlardan biridir. Eğer bu pozisyonda uyumayı seviyorsanız veya zorundaysanız maske önünde bulunan fazlalıkları kaldıran maskeleri tercih etmeniz gerekir. ResMed AirFit N30i, Philips Respironics DreamWear, Philips Respironics DreamWisp(şuan Türkiye’de satışta değil-01.09.2019), Philips Respironics DreamWear Ağız Burun Maskesi tam size göredir…
DreamWisp’i araştırırken, ne kadar çok okursam o kadar çok beğendiğimi söyleyebilirim. Eğer kullanabiliyorsanız size şiddetle tavsiyem ResMed AirFit N30i burun yastıkçığı maskesidir. Burada bahsettiğim tüm maskeler, yüzüstü yatış için gerekli olan kafa üzeri hortum bağlantısı kullanır. Bu maskelerin hepsi bence herkes için iyi seçeneklerdir.
Kadınlar için en iyi CPAP maskesi
Kadınların farklı bir yapıya sahip olduğunu keşfeden ResMed uzun zamandır kadınlara özel maskeler üretmektedir. Ayrıca AirSense 10 serisi AutoSet cihazını kadınlara özel algoritma ve tasarımla sunan ilk firmadır. Kadınların ihtiyaçlarına yönelik tasarım ve yazılımlarıyla rakipleri arasından rahatça sıyrılan ResMed, maskelerin doğru boyutta olması için kadınlara iyi bir fırsat sunar. ResMed AirFit P10 Kadınlara Özel, standart maskelere göre daha küçük boyutlarda mevcuttur ayrıca kafa bandı tasarımı uzun saçların daha düzgün olması amaçlanmıştır. AirFit P10, mevcut en iyi maskelerden biri ve kadınlar için özel versiyonu vazgeçmek istemeyeceğiniz bir maske olacaktır.
Öneri: Her CPAP cihazı almadan önce sizin için uygun bir maske edinmeniz gerekir. Bedeninize uygun bir maske bulmakta zorlanıyorsanız, AirFit P10 Kadınlara Özel iyi bir seçenek olabilir.
Sakal, bıyıklılar için en iyi CPAP maskesi
Sakalınız veya bıyığınız varsa, birçok maske size uygun olmayacaktır. Ağız burun maskelerini kullanmak sakalla ve bıyıkla kullanmak, kaçaklara engel olmak zordur. Ağız burun maskeleri sakal ile aynı yüzey alanını kaplar ve iyi bir sızdırmazlık elde etmek neredeyse imkansızdır. Sakal veya bıyığınız varsa sizin için en iyi tercih burun yastıkçığı türündeki maskeler olacaktır.
ResMed AirFit N30i ve Philips Respironics DreamWear, bu maskeler tam size göre her ikisi de aynı tarz çerçeve kullanır ve kafa üstünden hortum bağlantısına sahiptir. Bu, maskenin çoğunu sakalınızdan uzak tutar ve neredeyse her pozisyonda rahatça uyumanızı sağlar.
Sakal ve bıyıklar CPAP cihazı kullanımda çoğu kişi için birçok zorluk oluşturuyor. Çoğu durumda, bazı ayarlamalar yapabiliyorsanız sakalınızı traş etmeniz gerekmeyebilir. Sakal ve bıyık bölgesini biraz kısaltmak isteyebilirsiniz, çünkü bu burun veya burun yastıkçığı maskenizle daha iyi bir sızdırmazlık elde etmenize yardımcı olur. Bu, marka veya üreticiden bağımsız olarak, herhangi bir burun yastıkçığı veya burun maskesi ile iyi bir uygulama olur.
Öneri: Yıllardır sakal veya bıyıkla özdeşleşen bir kimliğe sahip olmak birçok şeyi zorlaştırsa da bu yeni rutininize alışmak için biraz fedakarlık yapmak gerekir. Bu size oldukça zor gelse de en iyi yararlanma için bunu yapmanız gerekmektedir.
Incoming search terms:
- https://www cpapmerkezi com/blog/cpap-cihazi-kullanmaya-baslayanlarda-ilk-90-gun html?srsltid=AfmBOope07GudVT2K3TPSk4v5JUfMdgGBDaWAZCXwvaohUIkAd0Xpurq
- https://www cpapmerkezi com/blog/cpap-cihazi-kullanmaya-baslayanlarda-ilk-90-gun html?srsltid=AfmBOopSXSQ2iav8A-otWI66cWN1goYUjjExtacEZZDgyINnFk_BO_wG
- https://www cpapmerkezi com/blog/cpap-cihazi-kullanmaya-baslayanlarda-ilk-90-gun html?srsltid=AfmBOoqbNy8V2j87Dh6o6FCfB3dVLFee5cDRXqTm8HNPrY-E1IHb8eG6
- https://www cpapmerkezi com/blog/cpap-cihazi-kullanmaya-baslayanlarda-ilk-90-gun html?srsltid=AfmBOor67-eOzmR5ty6p4g7Bd4dtXO_PfEv_GmTtOv78ZPLej1Gx29GG
- https://www cpapmerkezi com/blog/cpap-cihazi-kullanmaya-baslayanlarda-ilk-90-gun html?srsltid=AfmBOorA6J6e1IMLF7-UlzWnWaYNb5N4DPle6bzBH18sAhEr8LaKBkHN
- https://www cpapmerkezi com/blog/cpap-cihazi-kullanmaya-baslayanlarda-ilk-90-gun html?srsltid=AfmBOorLzkvJWAcBeisKjg0-KrzGIV9KMh6g6Jl2RghpgafaodJD8IQU
Add comment