Eşinizin horlama sesinden rahatsız olması ve daha da önemli nefesinizin durduğunun endişesi ve ısrarları sonucunda uyku testi yaptırdınız, sonucunda uyku apne sendromuna sahip olduğunuzu öğrendiniz. Horlama her zaman uyku apne sendromu olduğunuzun anlamına gelmez.
Uyku apne tedavisi, horlamayı da ortadan kaldırması veya azaltması gereken CPAP cihazı veya diğer PAP cihazlarının kullanımını içerir. CPAP cihazı kullanarak hala horluyorsanız, CPAP ekipmanınızın performansıyla ilgili bir sorun olabilir.
Horlama
Horlama, hava akışı fiziksel olarak engellendiğinde meydana gelir. Tıkanıklık aşağıdakiler neden olabilir:
- Uzun yumuşak damak veya küçük dil
- Dilde veya boğazda zayıf kas tonusu
- Tıkalı burun hava yolları
- Hacimli boğaz dokusu
CPAP cihazı kullanımda horlama oluyorsa; CPAP cihazınız ve ekipmanlarınızla ilgili bir soruna işaret edebilir. Bu sorunların çözümü için bizi arayabilir ve/veya doktorunuzla iletişime geçebilirsiniz.
CPAP Cihazı Kullanırken Hala Horlamak Normal mi?
CPAP cihazı ile hala horlamanız normal değildir. CPAP, yumuşak damak, küçük dil ve dilin hava yoluna kaymasını önleyen ve horlama sesini oluşturan titreşimi azaltan, üst solunum yolunuza sürekli pozitif hava yolu basıncı akışı sağlayan bir cihazdır ve horlamayı da önler.
İlk başlangıçtan birkaç gün sonra CPAP cihazı ve ekipmanını kullanırken hala horluyorsanız, birinci basamak doktorunuzla veya cihaz sağlayıcınızla bağlantı kurun. CPAP cihazınızın ayarlarınızda kendi başınıza ayarlamalar yapmayın.
CPAP Cihazı Horlamayı Azaltır mı?
“CPAP cihazı horlamayı keser mi?” diye merak ediyor olabilirsiniz. Tabi ki, evet! Uyku tedavisi horlamayı azaltabilir ve azaltmalıdır, ancak horlamanın başka nedenleri olduğundan, CPAP tedavisine başlamak horlamayı tamamen durdurmayabilir. CPAP cihazı soluk yolunu gece boyunca daha açık tutmak için tasarlanmış sürekli pozitif hava yolu basıncı kullanır, bu da solunum olaylarını azaltmaya yardımcı olur ve solunum (apne) olaylarını önler.
Uyku Apnesi Olan Herkes Horlar mı?
Yetişkinlerin yüzde 45’i horluyor ve yüzde 25’i sürekli horluyor; Uyku apnesi olan kişilerde horlama %85 ila %98’inde görülür. Horlama, uyku apnesi ile ilgili olabilecek veya olmayabilecek çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.
Horlamayı önleyebilmenize yardımcı olacak birkaç şey; sırt üstü uyumayı engellemek, yatmadan önce aşırı alkol tüketmemek veya ağır yemeklerden kaçınmak. Uyku apneniz varsa; nefes durması sonunda horlamaya benzer ses çıkartırsınız gece boyunca biraz sessizlik biraz kükreme/horlama benzer ses çıkararak devam edersiniz bu durumda CPAP cihazı kullanmanız gerekebilir en kısa sürede bir uzman hekime başvurmalısınız.
Horlama, kilo vermek, burun tıkanıklığını tedavi etmek, uyurken başınızı yükseltmek, sigara içmekten kaçınmak en aza indirilebilir. Ancak uyku apnesi olan ve horlayan kişiler uyku apnesini tedavi etmek için bu taktiklere güvenmemelidir. Örneğin daha fazla yastık kullanmak veya sigarayı bırakmak horlamayı önlemeye yardımcı olabilir, ancak ikisi durumda hiçbir şekilde uyku apnesi tedavisi olarak kabul edilmez.
Uyurken Horlamak Neden Kötüdür?
Horlama, sinirlilik, gündüz uyku hali, zayıf bilişsel işlev, depresyon, düşük cinsel dürtü, zayıf bağışıklık ve potansiyel olarak hipertansiyon, diyabet, felç, kalp krizi veya kalp yetmezliği gibi yaşamı tehdit eden bazı durumlara yol açabilen uyku bozukluklarına neden olur.
CPAP tedavisi ve alkol ve sigara kullanımından kaçınmak gibi diğer adımlar ile horlamayı düzeltmek, sizin ve daha iyi bir uyku çekmenize yardımcı olabilir. Yeterli uyku almak stresi ve hastalığı azaltmaya yardımcı olur, ruh halinizi iyileştirir ve ciddi sağlık sorunları riskinizi azaltabilir.
CPAP Cihazı Kullanırken Hala Horlamanızın En Önemli Dört Sebebi — ve Nasıl Durdurulur?
CPAP cihazı kullanırken hala horlamanızın birkaç nedeni olabilir:
- Basınç ayarlarınızın ayarlanması gerekebilir (öncelikle doktorunuzla konuşmadan asla ayarlama yapmayın). Yüksek/Düşük basınç ayarları veya maske, hortum sızıntıları horlamaya neden olabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda birinci basamak doktorunuzla veya cihaz sağlayıcınızla iletişime geçin; doğru basıncı elde etmek için başka bir titrasyon çalışmasına ihtiyacınız olabilir.
- Burun veya ağız gibi belirli alanlarda maske sızıntılarına neden olan hava boşlukları vardır ve bu da uyku terapinizin etkinliğini önemli ölçüde etkileyebilir. Sızıntıları düzeltmeye yardımcı olmak için yeni bir maske stili, burun jel pedleri, CPAP yastığı gibi aksesuarları deneyebilirsiniz .
- Ağız açıklığı horlamaya neden olabilir ve sabah baş ağrıları, beyin bulanıklığı, yorgunluk ve sindirim sorunları gibi diğer sorunlara yol açabilir. Ağızdan nefes alıyorsanız, ağız burun maskelerinden birini kullanmanız gerekir.
- Sırt üstü yatıyorsunuz, bu da cihazın hava basıncının solunum yollarınızı açmasını önleyebilir. Uyku pozisyonunuzu değiştirin ve yan uyuyanlar için uygun olan bir maske kullanın.
CPAP kullanırken hala horluyorsanız, doktorunuz tekrar basınç ayarlama testi önerebilir veya mevcut CPAP maske kurulumunuzu değiştirmeniz gerekebilir. CPAP cihazı kullanırken horlama olması CPAP ekipmanınızla ilgili bir soruna işaret edebilir ve sizin (ve eşinizin) kaliteli bir uyku aldığınızdan ve uyku apnesi tedavisinin tüm faydalarından yararlandığınızdan emin olmak için bu sorun ele alınmalıdır.
Add comment