CPAP Cihazı Nedir?
CPAP “Sürekli Pozitif Havayolu Basıncı” anlamına gelir ve Uyku Apne Sendromunu tedavi etmek için kullanılan bir cihazdır. Yaygın olarak “CPAP tedavisi” olarak bilinen tedavide, cihaz uyku sırasında basınçlı hava uygulayarak soluk yolunu açık tutup havanın akciğerlere ulaşmasını sağlayarak Uyku Apne Sendromunu tedavi etmeye yarar.
CPAP cihazları Uyku Apne Sendromu tedavisinde basınçlı hava oluşturmak için en çok kullanılan cihazlardır. Bazen, “Uyku Cihazları“, “Apne Cihazları” veya “Solunum Cihazları” olarak adlandırılabilmektedir.
En eski CPAP cihazları, genellikle elektrikli süpürgelerden aşına olduğumuz teknoloji kullanılarak geliştirilmiştir. O zamandan beri, teknolojide birçok gelişme oldu. Cihazlar daha hafif, daha sessiz ve genel olarak on yıl öncesine kıyasla çok daha taşınabilir durumdalar.
Bugünün cihazları, vakumlu motor teknolojileriyle geliştirilen kuzenleri ile benzerlik göstermiyor, onlara göre; çok sessiz ve bazıları avucunuza sığabiliyor.
CPAP ile Oksijen Cihazı Farklıdır?
Özellikle telefonda CPAP denilmeden önce “Oksijen Cihazı” diye tarif edilmesine çokça rastlar olduk. CPAP cihazı ve Oksijen Cihazı (Oksijen Konsantratörü) tamamen alakasız cihazlardır. KOAH ve Amfizem gibi durumları tedavi etmek için Oksijen Konsantratörü kullanılır, genellikle Uyku Apnesi için reçete edilmez. CPAP cihazı gibi, Oksijen Konsantratörleri de sadece reçete ile temin edilebilir.
CPAP cihazı oksijen üretmez ve basitçe ortam havasını basınçlı hale getirip, bir hortum ve maske yardımıyla soluk yoluna iletir. Bir insanın her iki cihazı uykuda kullanması gerekiyorsa, bu mümkündür. Sürekli akışlı bir oksijen konsantratörü bazı CPAP maskelerine bağlanabilir ve CPAP cihazı çalışırken oksijen bakımından zengin havanın akciğerlerinize ulaşmasını sağlar. Her iki cihazın birlikte kullanılmasına doktorunuz karar verir. Bazı hastalıkların tedavisinde bunu gerekli görebilir.
CPAP ne için kullanılır?
CPAP cihazları esas olarak Uyku Apnesini tedavi etmek için kullanılır, bununla birlikte diğer zamanlarda ciddi solunum yolu rahatsızlığı olan hastalarda oksijen tedavisine yardımcı olmak için de kullanılabilmektedir. Uyku apnesi cihazları genellikle uyku sırasında çöken üst solunum yolunun tıkadığı yolu açarak havanın akciğerlere ulaşmalarına yardımcı olmak için kullanılır, böylece hasta nefes alabilir ve kan oksijen seviyelerini koruyabilir. Bu terapi, Uyku Apne Sendromunun kişinin genel sağlığı üzerindeki etkisini azaltır.
Halk arasında Uyku Apne Sendromu tedavisi olarak CPAP cihazları kullanıldığı bilinse de CPAP cihazı, Uyku Apnesi için bir “tedavi” yöntemi olmadığını anlamak önemlidir, sadece belirtileri en aza indiren bir terapidir, gözlük gibi düşünebilirsiniz. Bunu “Tedavi” halk arasında iyileşme olarak bilindiği üzere yazdım. TDK‘ya göre “Tedavi: 1. isim Çeşitli yöntemlerle hastalığı iyi etme, iyileştirme, sağaltım, sağaltma, terapi 2. Aksayan bir şeyi düzeltme, iyileştirme” anlamlarına gelmektedir.
Ağız, boğaz veya solunum yolundaki doku miktarını azaltmaya yardımcı olmak için yapabileceğiniz şeyler var; kilo vermek veya ameliyat olmak gibi. Bunların bile “Uyku Apnesini” iyileştirmeyeceğini ya da yapılan işlemlerin bir daha geri gelmeyeceğini bilmek önemlidir. CPAP terapisi, Uyku Apnesini tedavi etmenin ve birçok insan için bir fark yaratmanın en iyi, en az invazif yollarından biri olmaya devam etmektedir1. Uyku Apnesi yaşlanma sürecinin doğal bir parçası olarak gelişebilir veya zaman içerisinde vücutta oluşan değişikliklerin sonucu olabilir.
CPAP Cihazı Nasıl Çalışır?
Uyku apnesi cihazları uyku sırasında bir CPAP maskesi vasıtasıyla burun veya ağızdan üst solunum yolunun çöküşünü engellemek yani soluk yolunu açık tutmaya, basınçlı hava üfleyerek çalışır. CPAP maskeleri, burun maskeleri, burun yastıkçığı ve tam yüz(ağız burun) maskeleri gibi birkaç stildedir. Burun maskeleri ve burun yastıkçığı, burundan nefes alan kişiler içindir ve tam yüz maskeleri ağızdan nefes alan kişiler için idealdir.
CPAP maskesini kullanmak önemlidir – CPAP cihazı çalışmasını bu şekilde yapabilmektedir. Üst solunum yolunu tıkayan kaslar uyku sırasında gevşemiş olduğundan, basınçlı hava, hava yolunu açıp ciğerlere havayı iletir.
Farklı CPAP cihazı tipleri nelerdir?
“CPAP”, “Sürekli Pozitif Havayolu Basıncı” anlamına gelen bir kısaltmadır ve bir Pozitif Havayolu Basıncı terapisi veya “PAP” terapisidir. 3 farklı PAP cihazı stili vardır: CPAP, APAP ve BiPAP cihazları. Her cihaz stilinde, hava üflemelerinin biraz farklı bir yolu bulunur. Hava yolunuzu açmak için gereken baskı kişiden kişiye değişir ve birçok faktöre bağlıdır.
CPAP cihazları, 4 ile 20 cmH2O arasında belirli bir basınç ayarında ayarlanır ve bu basınç her zaman sabit bir şekilde kalır. Gece boyunca farklı basınç ihityaçlarına gerek duyuyorsanız, CPAP cihazı bu basıncı ayarlayamaz.
APAP ise “Otomatik Pozitif Havayolu Basıncı” anlamına gelmektedir ve nefese dayalı olarak basıncı ayarlayabilir. CPAP cihazları gibi, 4 ile 20 cmH2O arasında aynı basınç aralığında çalışırlar, ancak CPAP cihazlarının aksine, doğru basınç ayarını otomatik olarak seçebilirler.
Bu özelliği CPAP cihazından çok daha fazla esneklik sağlar ve APAP (Auto CPAP – Otomatik CPAP) bugün neden bu kadar popüler olduğu açıklar.
BiLevel cihazlar olarak da bilinen BiPAP cihazı, “İki Seviyeli Pozitif Havayolu Basıncı” anlamına gelen bir kısaltmadır ve 4 ile 25 cmH2O arasındaki basınç ayarlarında çalışır. Bunlardan biri biri biri biri diğeri biri hava girişi için olmak üzere iki tane basınç ayarına sahiptir.
BiPAP cihazları tipik olarak Merkezi Uyku Apnesini tedavi etmek için kullanılır, çünkü bu kişilerde üst solunum yolu çökmez normal nefes alabilirler ve gerekirse 20 cmH2O’dan yüksek bir basınç ayarına ayarlanabilirler2.
Biliyor musun?
Farklı CPAP cihazları olduğu gibi, farklı Uyku Apneleri türleri de vardır.
CPAP Cihazının Yararları: Gerçekten işe yarıyor mu?
Aile Hekimliği Dergisi’nde bulunan bir makaleye göre, Uyku Apnesini tedavi etmenin aşağıdakiler dahil birçok olumlu sağlık yararı vardır:
daha fazla enerji
geliştirilmiş ruh hali
daha kaliteli uyku süreleri
gün içerisinde yorgunluk
düşük kan basıncı
kalp krizi ve inme riski azaltır
iyileştirilmiş genel sağlık
Gerçek şu ki, CPAP terapisinde başarılı olanlar daha dolgun ve daha verimli hayat yaşatır. CPAP terapisi boyunca, enerji seviyeniz ve günlük yaşamınızda büyük bir fark hissedeceksiniz.
Her fırsatta önemini vurguladığım gibi, CPAP terapisi uzun soluklu bir yolculuktur ve hayatınızdaki her şey değiştiği için tedaviye verdiğiniz yanıt da değişecektir. Bu yüzden satın aldığınız firmayla doktorunuzla düzenli iletişim önemlidir, böylece zaman geçtikçe ayarlamalar yapabilir.
CPAP terapinizin işe yarayıp yaramadığını bilmek istiyorsanız, verilerinize bakmanız gerekir. Verileri yorumlamak ilk başta göz korkutucu olabilir, ancak yardım etmek için buradayız. Bu konudaki yazımızı okuyabilir CPAP Cihazının İşe Yarayıp Yaramadığını Nasıl Anlarım? veya bize hemen Whatsapp üzerinden yazabilirsiniz.
Add comment