Daha önce manuel CPAP cihazlarını satın alırken nelere dikkat etmeniz gerekir diye bu yazımızda değinmiştik. Şimdi Auto (Otomatik) CPAP Cihazlarına kuş bakışı bakarak ne gibi özelliklerine dikkat etmemiz gerektiğine değineceğim.
Öncelikle hala Auto CPAP cihazı ve Manuel CPAP cihazları arasında ne fark var diye sorular geliyor bunu açıklamak istiyorum. Otomatik CPAP cihazları sizi adım adım takip eden cihazlardır. Gece içerisinde ihtiyacınız olan basıncı sizi takip ederek ve olayları önceden tahmin ederek ayarlama yapar. Yani siz herhangi bir müdahale de bulunmadan cihaz kendi içerisinde olan bilgiye dayanarak sizin durumunuza en uygun basıncı uygular. Manuel CPAP cihazında ise tedavi basıncı sabit (değişmeyen) bir değerdir. Bu cihaza elle bir defa girilir ve CPAP cihazınız artık sadece bu basınçta çalışarak sizi tedavi eder.
Auto (Otomatik) CPAP Cihazı alırken nelere dikkat etmeliyim?
Öncelikle kafanızın karışacağını şimdiden söylemeliyim. Biraz teknik bilgi içerisinde boğulacaksınız, internette gördüğünüz, okuduğunuz bilgilerle kafanızda bir şeyler oluşturmaya çalışacaksınız. Benim şahsi düşüncem bu takım bilgilerle kafanızı kirletmemeniz.
Otomatik CPAP seçimi Manuel CPAP cihazına göre daha zordur. Bunun nedeniyse yazılımsal olarak açıklayabilirim.
– Sizi ne kadar doğru takip ediyor? Sorgulayın!
– Tepkimeleri nasıl? Horlama, Apne karşısında nasıl cevaplar veriyor?
– Nefes verirken kolaylık sağlıyor mu? Sistem isimleri markalara göre değişmektedir. ResMed de EPR iken Philips Respironics de A-Flex, Respirox da Reslex adını almaktadır.
– Kayıt özelliği var mı? Neleri kaydediyor? Kayıt özelliği en gerekli Oto CPAP cihazlarıdır.
Bunlar dışındaki özelliklerin çoğu konfor özellikleri ile alakalı özelliklerdir. Tercih sebebiniz cebinizdeki parayla doğru orantılı olmaktadır. Umarım bu yazımızda kafa karıştıran sorulara biraz cevap bulabildik. Yine de kafanıza takılan sorular olursa her zaman arayabilir 05064502317 ve mail atabilirsiniz a.akyuz@cpapmerkezi.com.
8 comments
mustafa sönmez
merhaba cpap cihazı almam gerekiyor raporum da var sgk lı hastayım.
fakat doktorumun bana söylediği cihazın marka modeli önemli değil kayıt yapabilen
olması yeterlidir .
kayıt yapan cihazların hepsi auto mudur manueller de kayıt yaparmı ?
kolay gelsin
CPAP MerkeziAuthor
Merhaba Mustafa Bey,
Öncelikle geçmiş olsun.
Kayıt yapma bir özelliktir. Manuel veya Otomatik CPAP cihazı olması bu özelliğin olduğu anlamına gelmez. Kayıt özelliği olan Manuel CPAP Cihazları da mevcuttur.
Kayıt özelliği olan CPAP cihazlarından bazıları;
ResMed AirSense 10 Elite CPAP Cihazı –> https://www.cpapmerkezi.com/urun/cpap-cihazi/resmed-airsense-10-elite-cpap-cihazi
Philips Respironics DreamStation CPAP Cihazı –> https://www.cpapmerkezi.com/urun/cpap-cihazi/philips-respironics-dreamstation-cpap-cihazi
Respirox G2 CPAP Cihazı –> https://www.cpapmerkezi.com/urun/cpap-cihazi/respirox-g-ii-serisi-cpap-cihazi
Bilginize.
İyi ve Sağlıklı Günler Dileriz.
Hakan Karaaslan
Merhaba,
Daha önce uyku apnesi teşhisi konuldu. Ancak tedavi olarak zayıflama önerildi. Bunun dışında hiçbir ilaç ya da mekanik tedavi olmadı. Uyurken dinlenmediğimi hissediyorum. Dolayısıyla ertesi gün için yeterli zindelik ve enerjim olmuyor. Ayrıca işten geldiğimde, aşırı yorgunluk sebebiyle, sürekli olarak yatma ihtiyacı hissediyorum. Sorularımı yanıtlarsanız, çok memnun olurum:
-CPAP cihazı bu duruma bir çözüm müdür?
-SGK ya da özel sigortalar bu cihazı ödeme kapsamına alıyor mu?
-Uyku apnesinin kategorileri var mıdır? Varsa, bu cihazı kullanmayı gerektiren seviye nedir?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler,
Hakan Karaaslan
CPAP MerkeziAuthor
Merhaba Hakan Bey,
Öncelikle geçmiş olsun.
Daha önceden uyku apne teşhisi konulduğundan bahsetmişsiniz. Uyku Apne Sendromu için AHI indeksi baz alınmaktadır ve bu indeks 5.0 ve üzerinde ise Uyku Apnesi’nden bahsedilebilir.
AHI değeri:
– 5’e eşite 15’den küçükse: Hafif Dereceli
– 15’den büyük 30’dan küçükse: Orta Dereceli
– 30 ve 30’dan büyükse: Ağır Dereceli
Uyku Apne Sendromundan bahsedilir.
Bahsettiğiniz belirtiler Uyku Apne Sendromu bilinen belirtileriyle eşleşmektedir. Tam teşhis için doktorunuza başvurmalısınız.
Sorularınıza sorduğunuz sırada cevap veriyoruz.
– Uyku Apne tedavisi için; altın standart olarak Pozitif Havayolu Basıncı (CPAP, BiPAP, vb.) önerilmektedir.
– SGK ödeme şartlarını sağlayan değerlerde raporunuz çıkarsa; SGK belirli tutarlarda ödeme yapmaktadır(Daha detaylı bilgi için tıklayın!). Özel sigortaların ödemesi için poliçenizi sorgulamanız gerekiyor.
– Uyku Apne Sendromu, AHI değerine göre sınıflandırılmaktadır.
– 5’e eşite 15’den küçükse: Hafif Dereceli Uyku Apne Sendromu
– 15’den büyük 30’dan küçükse: Orta Dereceli Uyku Apne Sendromu
– 30 ve 30’dan büyükse: Ağır Dereceli Uyku Apne Sendromu
Cihaz için gerekli şartlar Sağlık Uygulama Tebliği’nde(SUT) yayınlanmaktadır.
Cihaz kullanılması kararını doktorunuz vermektedir.
Bilginize.
İyi ve Sağlıklı Günler Dileriz.
Ömer
Ahi değerim yüksek rapor ve reçete yazıldı otomatik nemlenditiciliği yazıyor reçetede cihaz temini için medikal verdim beni oyalayıp şimdi reçetesiz ve raporunun süresi doldu biz temin edemiyoruz diyor uyku laboratuvarı için 1 sene sıra bekledim şimdi yine aynı şekildeki olacak raporda sürekli süreden yazıyor neden raporu yenilemek gerekiyor bugün yarın diyerek medikal reçetesi sisteme koydu başka yere gidemedim şimdi süresi doldu diyor ne yapmaliy
CPAP MerkeziAuthor
Merhaba Ömer Bey,
Rapor ve reçetinizi SGK belirli sürede bildirmenizi gerekiyor. Bu süreyi geçirdiğiniz takdirde işlem yapamazsınız. Raporları belirli bir süreye kadar tekrar yatmadan yazdırabiliyorsunuz. Rapor ve reçetenizi ilgili hastaneye gidip yeni tarihli yazdırabilirsiniz. Bu gibi durumlara mahal vermemek için ilk önce SGK’na başvurmanız gerekmektedir. Eğer stoklarında yazılan cihaz yoksa size dışarıdan temin etmek onay verir ve buna istinaden cihazınızı herhangi bir medikal firmadan temin edebilirsiniz.
Bilginize.
İyi ve Sağlıklı Günler Dileriz.
Yunus
Ben yaklaşık 4 aydır ağır uyku apnesi hastasıyım oran 37 çıktı burnumdan da ameliyat oldum Philips Dream Station Cpap Auto cihazı kullanıyorum maskem ağız burunu kaplayan maskelerden fakat 4 aydır en düşük ahi oranım 8 civarı çıkıyor 5 altına düşmesi için ne gibi tavsiyede bulunabilirsiniz yardımcı olursanız sevinirim Yunus
CPAP MerkeziAuthor
Merhaba Yunus Bey,
Cihaz kullanımından sonra AHI’nın 5 altına düşmesi hedeflense de bazı durumlarda bu rakamları yakalamak zor olabiliyor. Cihazınız otomatik bir cihaz ve ihtiyacınız olan basıncı size veriyor. Ufak değişikliklerle hem maske kaçaklarını hem de buna bağlı gelişebilen solunumsal olayları azaltabilirsiniz.
Bunlar;
– Uyku pozisyonunuzu sınırlayarak yan yatmak (Yan yatmak için sırt kısmınıza yastık vb. koymak)
– Maske kaçaklarını engellemek (Özellikle Ağız Burun maskelerinde sağa sola dönüşlerde kaçak artışı olabilir. Bunu engellemek için CPAP yastığı kullanılabilir.)
– Cihaz özelliklerinden Flex özelliğini kısıtlamak veya kapatmak (Nefes verirken kolaylık sağlayan bu özellik bazı durumlarda apne, hipopne gelişimine neden olabilir.
Yukarıda saydıklarımız dışında cihaz verilerine bakarak daha ayrıntılı bilgiye sahip olabiliriz. Oluşan AHI sayınızın hangi tiplerden oluştuğu da önem arz etmektedir. Bu gibi durumlar için cihaz raporlarınızı alarak doktorunuza başvurmanız gerekir.
Umarım önerdiğimiz çözümler işinize yarar. Durumun düzelip düzelmediğini tüm kullanıcılara faydalı olması için bize de bildirirseniz seviniriz.
İyi ve Sağlıklı Günler Dileriz.