Uyumakta zorluk çekiyorsanız yatağınızın şiltesini veya çarşaflarını kontrol edebilir veya uyku ortamınızdaki ışık veya gürültü miktarına dikkat edebilirsiniz. Ancak yatak odanızdaki iç hava kalitesi hakkında fazla düşünmemiş olabilirsiniz. Bununla birlikte, son araştırmalar uyku apnesi ile iç mekan hava kalitesi arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir.
Bilim insanları, uyku apnesi ve genel olarak hava kalitesi arasında olası bir bağlantı hakkında uzun süredir araştırıyorlar ve son on yılda bu konuyu keşfetmeye başlayan çalışmalar var. Hem açık hem de kapalı hava kirliliğinin genel sağlık üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Araştırmalar artık kirliliğin uykuyu da olumsuz etkilediğini gösteriyor.
Uyku Apnesi ve Hava Kirliliği
2010’ların başında başlayan bilimsel araştırmalar, genel olarak hava kirliliği ile uyku apnesi de dahil olmak üzere uykuda solunum bozukluğu arasında doğrulanabilir bir bağlantı kurmaya başladı. Ülkemizde 10 milyondan fazla yetişkinin uyku sırasında solunum bozuklukları yaşadığı tahmin edilmektedir. Bunlardan en bilineni uyku apnesidir. Uyku apnesi olan kişiler uykularında kısa bir süre(en az 10 saniye) nefes alışverişi durur ve her gece birçok kez meydana gelir. Bu durum uyku bozukluğuna neden olur.
Çığır açan 2010 araştırması, hava kirliliğinin düşük kan oksijen seviyelerine, uyku kalitesinin düşmesine ve uyku apnesi ve diğer solunumla ilgili uyku bozuklukları riskinde artışa neden olduğunu gösterdi. İlgili araştırmalar, artan kirlilik seviyelerinin uyku sırasında sığ solunum veya solunum durması riskini artırdığını göstermiştir.
Burun, ağız ve boğazın astarını tahriş eden partikül maddede 5 mikrogram kadar küçük bir artışın varlığı, %60 daha fazla uyku apnesi riskine neden olabilir. Çalışma, etnik köken, gelir düzeyi, mahalle ve hipertansiyon ve diyabet gibi diğer fiziksel koşullardan bağımsız olarak uyku apnesi ve uyku bozukluğundaki bu artışı gösterdi.
Uyku Apnesi ve İç Hava Kalitesi
Araştırmacıların şu soruyu sorması uzun sürmedi: Dış hava kirliliğinin uyku apnesinde nedensel bir ilişki varsa, iç mekan hava kalitesi daha çok etkili olmalı? Aslında, son çalışmalar gerçekten de beklenen bağlantıyı gösteriyor. Yatak odasının içindeki partikül maddeler, obstrüktif uyku apnesinin şiddetini önemli ölçüde artırır. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, iç mekan havasında ne kadar fazla partikül madde varsa, uyku apnesindeki artış o kadar büyük olur.
Araştırmalar, yatak odası ortamının partikül maddelere maruz bırakıldığında insanların %68’inin kötü bir uyku deneyimi yaşadığını gösteriyor. Uyku apnesi de dahil olmak üzere uyku sırasındaki solunum bozuklukları, özellikle kuru mevsimlerde güçlüdür ve uykuda solunum bozuklukları, yüksek nemli mevsimlerde çok daha az sıklıkla meydana gelir.
İç Mekan Hava Kalitesi Nasıl İyileştirilir
İyi haber şu ki, yatak odanızın ve tüm evinizin iç mekan hava kalitesini iyileştirebilirsiniz. Partikül maddeleri havadan uzaklaştırmak için adımlar atın bu uyku sırasında daha özgürce nefes almanızı sağlar. İç mekan hava kalitesini iyileştirmek için şu iyileştirmeleri deneyin:
Sigara İçilmez İşaretini Asın
İç mekan havasındaki partikül maddeye en büyük katkıda bulunanlardan biri, kanserojen kimyasallarla dolu sigara dumanıdır. Kim sorarsa sorsun evinizde sigara içmeyi yasaklayın .
Klimayı açın
Klima sisteminiz, evinizin içindeki havayı soğutmaktan çok daha fazlasını yapar. Ayrıca, iç mekan havanızı taze ve sağlıklı tutmak için partikülleri ve diğer dış hava kirliliğini filtrelemeye yardımcı olur. Merkezi bir klima sistemi tüm evinizin hava kalitesini iyileştirecektir, ancak yatak odanız için bir oda kliması bile fark yaratabilir. Evinizde klima yoksa ve onu kurabiliyorsanız, havayı daha da arındırmak için tüm evi kapsayan bir HEPA hava filtresi eklemeyi düşünün.
Hava Temizleyici kullanın
Hava temizleyicileri, iç mekan havanızdaki toz, polen, küf ve bakterileri – temel olarak, uyku apnenizi şiddetlendiren tüm bu partikül maddeleri – temizlemek için tasarlanmıştır. Geceleri yatak odanızda bir hava temizleyici çalıştırmak, uyku kalitenizde büyük bir fark yaratabilir.
Kokulu Ürünleri Kullanmayı Bırakın
Havanıza püskürttüğünüz o taze limon kokusu, aslında iç mekan hava kalitenize zarar verebilecek kimyasalların ve partikül maddelerin bir kombinasyonudur. Kokulu ürünler geceleri özgürce nefes almanızı engellediğinde güzel kokup kokmamaları önemli olmaz.
Halı Yerine Sert Zeminleri Tercih Edin
Halılar, tüm bu partikül maddelerin ortamınızda kalmasını sağlamaya çalışıyormuş gibi tozu ve evcil hayvan tüylerini tutar. Parke veya karo zeminlerin temizlenmesi daha kolaydır, böylece uykuyu bölen tüm malzemeleri hava sahanızdan kaldırabilirsiniz. Halıları kaldıramıyorsanız, haftada en az iki kez (kedi veya köpekleriniz varsa daha fazla) süpürdüğünüzden emin olun ve mümkünse HEPA filtreli bir elektrikli süpürge kullanın.
Mekanınızı Ev Bitkileriyle Süsleyin
Bitkiler karbondioksit alıp oksijen vererek dış havayı dengede tutarlar. Hava kalitesini iyileştirmek için evinizin etrafına taze, yeşil bitkiler ekleyin. Polene karşı hassassanız, iç mekanlara polen getirmediğinizden emin olmak için bitki seçerken biraz araştırma yapın.
Geceleri daha iyi uyumak için evinizdeki hava kalitesini iyileştirmenin başka yolları var mı? Aşağıdaki yorumlarda bize yazabilirsiniz.
One comment
Ünsal altikulac
Uyku apne cihazım nemlendiricili model. Fakat cihazla yattığımda yutkunurken boğazınıza bir şey takılır ya öyle bir durum oluyor. Bir kaç gün cihazı takmadan uyuyorum bu boğazımdaki takılma geçiyor. 2 sefer bununla ilgili doktora gittim hatta bir tanesi kbb hastanesi doktor boğazımda hiç bir kızarıklık şişme vs bulamadı her şey normal dedi. Ama benim yine boğazımda bir takılma vardı. Ben bunun cihazla alakalı olduğunu düşünüyorum bademcik şişme beyazlık değilde sanki boğaz kaslarımda gerilme tarzında bir şey diye düşünüyorum. Cihazı takmadigimda olmuyor bu
Tesekkurler