İçindekiler
Doktorunuz, uyku problemlerinizi teşhis edip tedavi edebilmek için sizi bir uyku laboratuvarına yönlendirdi. Bir uyku laboratuarı normal yatak odası gibi görünür, ancak nefes alıp vermenizi ve hareketlerinizi ölçmek için aletlerle donatılmıştır. Uyku çalışmanız sırasında, uyku teknisyeni gerekli bilgileri ayrı bir odadan toplayacaktır. Bu size rahatlık ve mahremiyet sağlamak içindir. Uyku çalışmasındayken vücudunuzun çeşitli yerlerine, yüzünüze ve bacaklarınıza sensörler yapıştırılacaktır. Sensörler rahatsız edici değildir, uyku apnesi ve uyku ile ilgili diğer sorunları teşhis etmek için gereklidir. Testin sonuçları polisomnogramınızı oluşturacaktır.
Gecenin ilerleyen aşamasında veya ayrı bir çalışmada, uyku teknisyeniniz uykunuzu iyileştirmeye yardımcı olmak için size CPAP cihazı takacaktır. Uyku apnelerinizi engellemek için daha fazla havaya ihtiyaç duyduğunuz zamanlarda basıncı kademeli olarak artıracaktır.
Uyku Testi (Polisomnografi), uyku apnesi, huzursuz bacak sendromu ve narkolepsi dahil olmak üzere birçok uyku bozukluğunun teşhisi için altın standarttır. Testin sonuçları, sıklıkla PSG olarak kısaltılan bir polisomnogram olarak belirtilir.
Polisomnografi bir uyku merkezinde, hastanede veya bir kişinin evinde yapılır. Test, kişinin normal uyku düzenini kaydetmek için genellikle geceleri yapılır. Teste hazırlık olarak saçlı deriye, göz kapaklarının dış kenarına ve çene üzerindeki cilde elektrotlar yerleştirilir.
Elektrotlardan gelen karakteristik modeller üç aşamada kaydedilir: uyanıkken, gözleriniz kapalıyken ve uyurken. Ayrıca, uykuya dalmak için geçen süreyi, REM döngüsüne girmek için geçen süreyi, vücut hareketini, nefes kalıplarını ve uyku mimarisini kaydetmek için bir bilgisayar kullanılır.
Verileri toplayan ve puanlayan kişiye Uyku Teknisyeni denir.
PSG(Uyku Testi) sonrası, obstrüktif uyku apneniz (OSA) olduğunu belirlenirse, uyku sırasında solunum yolunuzu açık tutmak için gereken basınç seviyesini belirlemek için “CPAP titrasyon Testi” ihtiyacınız olacaktır. Titrasyon çalışması, teşhis uyku çalışmanızla aynı gece gerçekleştirilebilir veya daha sonraki bir tarih için planlanabilir.
Titrasyon, bilimsel bir laboratuvar terimidir, yani istenen etkiye ulaşana kadar yavaşça arttırmak anlamına gelir. Titrasyon çalışmanız sırasında, bir teknisyen uykunuzu izleyecek ve uyku olayı olmadan (apneler ve hipopneler) uyuyana kadar CPAP cihazının basıncını kademeli olarak yavaşça artıracaktır. Basınç ihtiyaçlarınız gece boyunca değişir, bu nedenle size doğru basıncı belirlemek için bu uyku çalışması gereklidir.
CPAP cihazınız tek basınç ayarı, gece ihtiyaç duyduğunuz en yüksek seviyeye ayarlanacaktır. En yüksek basıncı reçete ederek, doktorunuz mümkün olduğunca çok uyku olayını önlemeyi umar. Bu yaklaşımın dezavantajı, sadece gecenin bir kısmı için gerekli olsa bile her zaman en yüksek basınca sahip olmanızdır.
Auto CPAP cihazları, basıncın durumunuza göre minimum ayarlanmasını sağlar ve tedavinize yardımcı olduğunu görebileceğiniz teknolojiler sunar.
Obstrüktif uyku apnesi tanısından şüphelenildiğinde genellikle uyku testi önerilir. Uyku testi tipik olarak özel uyku laboratuarında, uyku teknisyeni tarafından yapılır. Test, Polisomnogram (PSG) veya Polisomnografi testi olarak adlandırılır.
Aşağıdaki paragraf uyku apnesinin sık görülen belirtilerini ve semptomlarını açıklamaktadır. İnsanların uyku apnesinin farkında olmaması yaygındır. Çoğu durumda, uykularında nefes almakta zorlandıklarını fark etmezler. Uyurken duran nefes alışverişi genellikle başkası tarafından keşfedilir.
Uyurken aniden boğularak uyanmak uyku apnesinin bir göstergesi olabilir. Ayrıca horlama, uyku apnesi ile mücadele ettiğinizi gösteren önemli bir işaret olabilir. Bununla birlikte, birçok durum horlamaya yol açabilir, bu nedenle uyku apnesinin mutlak bir belirtisi değildir. Diğer belirti ve semptomlar şunlardır: gündüz yorgunluk, uyuşukluk, konsantrasyon eksikliği, baş ağrısı, iktidarsızlık veya azalmış cinsel dürtü, huysuzluk, enerji eksikliği, reflü (gastro-özofageal reflü), huzursuz uyku, gece terlemeleri, hafıza sorunları, gece boğulma, Göğüs ağrısı, bacaklarda şişme, uyanma anında halsizlik, anksiyete, depresyon ve gece idrara çıkma artışı. Bazı insanlar uyku apneleriden dolayı arabanın direksiyonunda uyuklayarak tedavi edilmemiş uyku apnesine sahip olmanın yan etkilerinden kaynaklanan bir trafik kazasına karıştıklarında öğrenirler.
Bazı yaygın uyku apnesi terimlerini öğrenmek için Tanımları Sayfamıza göz atabilirsiniz.
Uykudaki dalma evresidir. Birinci evrede uyku oldukça hafif geçmektedir ve hemen uyanmak mümkün gözükmektedir. Bu evrede göz hareketi yavaşlama gözükür ve kaslardaki hareketlilik azalır. Uyku sırasında nadiren olmaktadır. Beyin teta dalgaları yayar.
Uykunun en ayrıntılı bölümlerindendir. Göz hareketi birinci evredekinden daha yavaştır. Beyin içerisinde teta dalgaları yayılmaya devam etmektedir. Bu evrede uyandırılmaya çalışılan kişi uyumuş olduğunun farkında olmaz ve olur ki uyumadığını söyler. Uyku süresinin %45-55’ini oluşturan bir kısımdır. Kaslardaki hareketlilik biraz daha azalmaktadır.
Uyku daha da derinleşmektedir. Kaslardaki hareketli olma durumu oldukça azalmıştır. Teta dalgaları yerine, delta dalgaları yaymaya başlar. Yavaş göz hareketleri görülebilir. Genel uyku süresinin %20-25’ini oluşturur. Delta dalgaları en hafif ve en yaygın dalgalardır. Yavaş dalga uykusu da denilebilmektedir bu safhaya. uyuyanın uykusundan uyandırılması oldukça güçtür. Bu evrede de uyku oldukça derindir. Kişinin uykuda uyurgezerlik ve konuşma bu evrede görülmektedir. Kişiyi bu evrede uyandırılmaya kalkarsanız kendini uykulu hissedecektir.
Bu uykuda hızlı göz hareketlerinin olduğu uyku safhasıdır. Paradoksal uyku olarak da ifade edilmektedir. REM uykusu sırasında kalkarsanız eğer gördüğünüz rüyayı hatırlayabilirsiniz. Bu evrede nefeslerimizin miktarı, kalp atışları ve göz koordinasyonlarımız artar. Rem uykusundaki birinin hızlı göz hareketlerinin görebilmeniz mümkündür. Göz kapağına dikkatlice baktığınızda gözün hızlı bir şekilde hareket ettiğini fark edebilirsiniz. Rüya bu evrede görülür. Uyku sırasında beyin hareket fonksiyonlarını kitleyerek geçici bir uyku felç haline neden olmaktadır. REM uykusu, uykunun %25’lik bölümünü oluşturuyor.
Uyku laboratuarında gece uyku çalışmaları, testin yapıldığı merkeze ve sigorta oranlarına bağlı olarak 800 ila 3.000 TL arasında değişen bir maliyete neden olabilir. Evde uyku testi hızla daha popüler hale geliyor, evinin rahatlığında uygulanabilir ve uyku laboratuvarında yapılan testlerden çok daha ucuza mal olur. Bazı evde uyku testi, 1000 TL kadar düşük bir maliyete sahiptir.
Bu, Uyku Apnesi teşhisi konma sürecindeki insanlar arasında yaygın bir korkudur. Evde yapılan bir uyku çalışması için test, vücuda yalnızca birkaç farklı sensör takılarak yapılır. Non-invazivdirler ve bir kişinin uyuyamayacağı kadar rahatsız olması amaçlanmamıştır. Çoğu insan uykuya rahatlıkla dalabilir. Bir uyku laboratuvarında yapılan uyku testinde, kişi ortamın steril hastane odası gibi hissedebilir. Genellikle durum böyle değildir. Kişi en sevdiği battaniye veya yastık gibi rahatlık unsurlarını ve okumak için bir kitap veya dergi getirebilir. Bu, uykuya dalmayı kolaylaştırabilir ve çoğu insan bunu yapar.
Uyuyamama korkusu kaygıya neden olabilir ve endişe sizi uyanık tutabilir. Bununla mücadeleye yardımcı olmak için, uyku laboratuarının otel odası olduğunu düşünmek iyi bir fikirdir ve bu, bazı endişelerin giderilmesine yardımcı olabilir. Uyku laboratuarında iyi uyuyamayabilirsiniz, ancak çoğu insan, testin teşhis koymak için gereken verileri sağlamasına yetecek kadar uyur.
Bu sitede verilen bilgileri faydalı bulacak olsanız da, lütfen herhangi bir şekilde bir doktorun veya tıp uzmanının tavsiyelerinin yerini almayı amaçlamadığını anlayın. Sağlığınızla ilgili endişeleriniz varsa veya belirli semptomlardan endişe ediyorsanız, lütfen bir doktora danışın.
Copyright © 2014, CPAPMerkezi Tüm Hakları Saklıdır