Obstrüktif Uyku Apnesi Nedir?
Apne Yunancada “nefessiz kalmak” anlamına gelir. Obstrüktif Uyku Apnesi (OUA), hastanın boğazındaki kas ve dokuların uyurken gevşediği ve bu nedenle hava yolunun tıkanmasıyla hava akışının engellendiği bir durumdur. Bu durum, uyku süresince ve özellikle REM uyku döneminde onlarca kez ortaya çıkabilir.
Apnenin bilimsel standardı, hastanın olay başına en az 10 saniye nefes almayı bırakması ve EEG frekanslarında ve verilerinde belirli potansiyel değişikliklerle birlikte %3 ila %4 kan oksijen desatürasyon(düşme/gerileme) seviyesi gözlenmesi gerekmektedir. Uyku sürecinde saatte 5 veya daha fazla herhangi bir tür olay varsa, o kişiye klinik olarak Uyku Apnesi teşhisi konulabilir.
Vücut bu oksijen eksikliğine uyanarak yanıt verir. Bu döngü, hastanın gerekli miktarda dinlendirici uyku alamamasına neden olur ve sonuçta:
Sürekli Yorgunluk
Odaklanmada Zorluk
Sinirlilik
gibi bir çok sorunları beraberinde getirir. Tedavi edilmeyen Uyku Apnesi potansiyel olarak ölümcüldür ve sıklıkla aşağıdaki ciddi sağlık sorunlarına neden olur:
Kalp krizi
İnme
Yüksek tansiyon
Diyabet
Uyku Apnesi yaklaşık 1 milyar insanı etkiliyor ve bu kişilerin yaklaşık %80’i teşhis edilmemiş durumda. Eğer Uyku Apnesi olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, teşhis için bir doktora danışmalıdır.
Tıkayıcı Uyku Apnesi en yaygın Uyku Apnesi türüdür ve uyku sırasında gevşeyen ağız ve boğaz dokularının hava yoluna çökmesiyle meydana gelir. Bu çökme, hava yolunun tıkanmasına neden olur ve tıkanma, havanın/oksijenin akciğerlere ulaşmasını engeller. Oksijen eksikliğine tepki olarak vücut alarm duruma geçer ve nefes almak için uyanır. Gece boyunca bu süreç kendini defalarca tekrar eder ve kişi çok kalitesiz bir uyku süreci geçirir. Bu uyku eksikliği kan basıncını yükseltir ve diğer birçok sağlık sorunuyla birlikte kalp sorunlarına neden olur.
Merkezi Uyku Apnesi, buna neden hava yolunun tıkanması değildir. Merkezi Uyku Apnesi olanlarda beyin nefes almak için sinyal göndermez. Sonucunda oluşan oksijen eksikliği kişinin uyanmasına neden olur ve bu süreç tekrar eder. Merkezi Uyku Apnesi bazen, kişi sonunda nefes almayana kadar sığ nefes almasından kaynaklanır. Bu durum Cheyne-Stokes Solunumu olarak adlandırılır ve bazen konjestif kalp yetmezliği, aFib veya diğer ciddi kalp bozuklukları olan kişilerde bulunur. Merkezi Uyku Apnesi ayrıca irtifa veya yükseklikten kaynaklanabilir ve opioid ağrı kesiciler kullanan kişilerde ortaya çıkabilir.
Üçüncü tip Uyku Apnesi olan Kompleks Uyku Apnesi, hem Obstrüktif(Tıkayıcı) Uyku Apnesi hem de Merkezi Uyku Apnesi birlikte ortaya çıkmasıdır. Bu, Uyku Apnesinin hibrit bir şeklidir ve yakın zamanda 2006’da keşfedilmiştir. Bazı hastalarda, tek başına etkili CPAP tedavisi sorunlarını çözmek için yeterli olmadığı belirlenmiş. Daha fazla araştırma sonucunda, bu kişilerin gece boyunca nefes alma sinyalini almadıklarını ortaya çıkardı ve Obstrüktif Uyku Apnesi yeterince tedavi edilmesine rağmen Uyku Apnesi’nden kurtulamamalarının nedeni buydu. Kompleks Uyku Apnesi için bir kaç farklı tedavi seçeneği vardır, bunlardan biri ASV (Adaptif Servo Ventilasyon) cihazıdır. ASV cihazı nefesi izler ve farklı solunum modellerine uyum sağlayarak hastanın gece boyunca nefes almasına yardımcı olur.
Aşağıdaki semptomlar Uyku Apnesi ile birlikte gider:
Yüksek sesli horlama
Uyku sırasında nefes almama dönemleri
Uyku sırasında boğularak uyanma
Gece çok sık idrara çıkma ihtiyacı
Yüksek tansiyon
Sabah baş ağrıları
Sabah yorgun uyanmak
Gündüz veya akşam uyuşukluğu
Gastroözofageal reflü hastalığı
Uykulu sürüş, sınırlı dikkat, hafıza kaybı ve zayıf karar verme yeteneği
Kişilik değişiklikleri
Kilo alımı, şiddetli bacak şişmesi, 25 veya daha fazla vücut kitle indeksi
Özellikle çocuklarda hiperaktif davranış
Daralan hava yolu ve geniş boyun
Uyku Apnesi, kalp krizi veya felçle birlikte ölüm riskini beraberinde getirir. Hastalığın kendisi doğrudan bir kişinin ölmesine neden olmazken, Uyku Apnesi, ölümle sonuçlanabilecek başka durumlar ve komplikasyonlar doğurur. Uyku Apnesi, hastalıktan etkilenen bir kişide yaşamı tehdit eden durumların bazıları:
Yüksek tansiyon
Diyabet
Kalp hastalığı
İnme
Bu koşulların her biri ölüme neden olabilir ve bu sorunlara neden olan Uyku Apne’nin rolünü anlamak önemlidir. Uyku Apnesi, gece boyunca kişiyi kan oksijeninden yoksun bırakır ve bunun sonucunda oksijen eksikliği kalbe fazladan yük getirir. Kalbin ekstra zorlanması kan basıncını yükseltebilir ve kontrol edilmesini çok zorlaştırabilir. Yüksek tansiyon kalp krizi veya felce neden olabilir ve ayrı komplikasyonları vardır.
Uyku Apnesinden ölme ihtimalinden endişe duyuyorsanız, kontrol altına almanıza yardımcı olması için doktorunuza danışmanız önemlidir. Kontrol edildiğinde, kardiyak semptomların çoğu azalabilir, enerji seviyesi ve genel sağlığı önemli ölçüde iyileşebilir.
Uyku apnesi ciddi ve potansiyel olarak ölümcül bir tıbbi durumdur. Siz veya sevdiğiniz birinde olduğundan şüpheleniyorsa, mümkün olan en kısa sürede test yaptırmalısınız
Online Uyku Testi. Bu, doldurup yanınızda doktorunuzun ziyaretine götürebileceğiniz basit bir testtir. Sizi uyku apnesinin en sık görülen semptomları ve genel sağlık durumunuz açısından değerlendirir.
Polisomnografi(PSG) veya uyku testi, uykuda birçok parametreyi ölçümler. Bu ölçümler, uyku apneniz olup olmadığını veya merkezi uyku apnesi veya huzursuz bacak sendromu gibi uyku ile ilgili bir dizi başka durum olup olmadığını belirlemek için kullanılır.
Uyku apnesi sendromuna sahip olduğunuz ortaya çıktıysa, tedavi edilmelidir. CPAP, uyku apnesini tedavi etmenin en popüler ve kanıtlanmış yoludur. Etkili ekipman edinmenin zorlu sürecini yönetme konusundaki tavsiyemiz:
Dikkat edin! Temel ve üst düzey CPAP ekipmanı arasında önemli bir fark vardır. Üst düzey ekipman, temel CPAP Ekipmanına göre genellikle daha küçük, daha hafif, daha sessiz, kaçak yapmama konusunda daha verimli, nefes alması daha kolay, daha iyi nemlendirilmiş ve seyahat etmesi daha kolaydır. CPAP tedavisinin anahtarı rahatlıktır, kendinize akıllıca yatırım yapın!
Birçok geleneksel medikal firmalar, SGK’dan yararlanmanızı ön plana koyar. Eğer ekipmanınızı almak için bu yaklaşım kullanılırsa, büyük olasılıkla size temel ekipman verilecektir. Bunun nedeni, tüm CPAP cihazları için yalnızca bir kodla ve CPAP Maskeleri için farklı kodlarla sabit bir şekilde ödeme yapılmasıdır. Bu nedenle, SGK ne kadar iyi/pahalı, yüksek kaliteli veya basit/ucuz bir cihaz alırsanız alın aynı tutarda ödeme yapacaktır. SGK tarafından CPAP cihazlarına ödenen tutarlar, üst düzey CPAP cihazlarının hatta şuan ki durumda basit CPAP cihazlarının maliyetini karşılamaya yeterli değildir ve hasta, temel ekipmanla idare etmeye bırakılır.
CPAPMerkezi.com (CPAP Satıcısı). CPAPMerkezi.com, tüketicilere doğrudan yüksek kaliteli CPAP malzemeleri ve ekipman satmaktadır.
Evet, aşağıdaki bağlantı sizi uyku apnesinin en yaygın semptomlarını değerlendirmek için tasarlanmış bir online teste götürecektir. Bu test belirtilerinizi doktorunuzla tartışmak için yararlı bir araç olabilir.
Uyku Apnesini anlamak, arkadaşların ve ailenin size destek sunmasına veya kendilerinin semptomlarının farkına varmalarına yardımcı olabilir. Bu bağlantı, uyku apnesi hakkında bilgi edinmelerine yardımcı olabilir:
Ailenizi ve Arkadaşlarınızı Uyku Apnesi Hakkında Eğitin
Sir William Olser, 1918’de, hem obez hem de aşırı uyuklayan hastaları tanımlamak için ilk olarak “Pickwickian” terimini kullandı. Olser, açıkça bir Charles Dickens okuyucusuydu, çünkü Dickens’ın romanı Pickwick Papers‘da, bu ortak semptomlarla özdeşleştirdiği hastalara benzer bir karakter vardı. 1956 civarında, Dr.Burwell konjestif kalp yetmezliği, aşırı uyku hali veya yorgunluğun yanı sıra akciğerlere uygun olmayan hava akışı olan hastaları tedavi ediyordu. Bu tip hastaları Pickwick Sendromu olarak adlandırdı.
1965’te Dr.Gastaut liderliğindeki bir grup Fransız ve Alman doktor, günümüzde Obstrüktif Uyku Apnesi olarak adlandırılan hastalık üzerinde araştırmalar yapmaya başladı ve Pickwickian Sendromlu bir hastanın nefes alma ve uyku modellerini kaydetti ve 3 apne türünün belirgin şekilde benzersiz modellerini keşfetti.
1969’dan başlayarak OUA (Obstrüktif Uyku Apnesi) sıklıkla trakeostomi ile tedavi edildi; trakeada (soluk borusunda) bir kesi veya açıklık oluşturarak ve bir solunum tüpü yerleştirerek üst hava yolu geçişi atlanmış olur.
1981’de, Dr. Colin Sullivan ve meslektaşları Berthon-Jones, Issa ve Eves adlı Avustralyalı bir grup araştırmacı, Sürekli Pozitif Havayolu Basıncı ile yani CPAP cihazı ile OUA(Obstrüktif Uyku Apne) tedavisi hakkındaki bulgularını tanıttı. Tedavi planı, ters elektrikli süpürge motorunun burundan hava üfleyerek soluk yolunun açık tutulması şeklindeydi. İlk CPAP cihazları büyük, hacimli ve gürültülüydü, ancak 1980’lerin sonlarında cihaz ve maskelerde birçok iyileştirme yapıldı ve kısa süre sonra bu, Uyku Apnesi olanlar için ilk tercih edilen tedavi yöntemi haline geldi. Araştırma makalelerinin yayınlanması, Uyku Apnesi tedavisinde dönüm noktası niteliğinde bir gelişmeydi.
Etkili tedavi için CPAP cihazı her gece kullanılmalıdır. Bu nedenle, mümkün olan en rahat ekipman ve maskenin seçilmesi tavsiye edilir. CPAPMerkezi.com size CPAP cihazı, CPAP maskesi ve aksesuarlarını almanız için düşük maliyetli, sorunsuz bir alternatifler sunar.
CPAP tedavisine alışma olasılığı göz korkutucu olabilir. Yalnız değilsiniz.
CPAP maskesi, CPAP filtreleri, üreticinin yönergelerine göre değiştirilmelidir. Genel olarak, ince filtreler ayda bir değiştirilmelidir. Yıkanabilir veya köpük/diğer filtreler haftada bir temiz akan su ile durulanmalı ve havayla kurumaya bırakılmalı ve 6 ayda bir değiştirilmelidir. Bir CPAP maskesinin yaklaşık altı ay boyunca etkili kalmasını bekleyin. Sinüs enfeksiyonları ve burun tıkanıklığı genellikle tek kullanımlık ekipmanın düzenli olarak bakımının yapılmaması ve değiştirilmemesinden kaynaklanır.
CPAPMerkezi.com, sağlıklı fonksiyonel tedaviyi sürdürmenize yardımcı olacak ekipman değiştirme hatırlatıcıları sunar
Değiştirme Hatırlatma E-postaları
CPAP cihazı, CPAP maskeleri ve hizmetlerine yönelik pazar oldukça dinamiktir. Üreticiler sıklıkla CPAP tedavisini daha rahat ve etkili hale getiren ürünlerle pazara sunuyor. Kalitesiz bir ürünle sıkışıp kalmak veya terapinizi ve rahatınızı artırabilecek yeni bir cihazı veya maskeyi kaçırmak istemezsiniz! Terapinizi etkileyen ürün ve sektör haberlerini almak için CPAP haber bültenimize abone olun.
CPAP Haber Bülteni Kayıt Ol!
Başarılı CPAP kullanıcıları aşağıdaki konularda iyileştirmeler bildirdi:
Uyku Kalitesi
Yaşam Kalitesi
Enerji ve Motivasyon
Ruh Hali ve Eğilim
İş Performansı
Cinsel Libido ve Performans
Sürüş Sırasında Dikkat
Uyku Apnesini tedavi etmek için CPAP cihazı kullanmazsanız, tedavi edilmemiş Uyku Apne ile bağlantılı durumlar için riskinizi artırabilir:
Hipertansiyon (OSA, hipertansiyon riskinizi beş kata kadar artırır)
İnme
Konjestif Kalp Yetmezliği (KKY)
Tedavi edilmeyen Uyku Apnesi şunlara yol açabilir:
Yüksek tansiyon
İnme
Kalp krizi
Konjestif Kalp Yetmezliği
Kardiyak aritmi
Depresyon
Glokom
Obezite
Diyabet
Kronik yorgunluk
Sabah Baş Ağrısı
CPAP cihazı kullanımına başlayınca, birkaç saat sonra çıkarıp atıyorsanız, CPAP maskesinin yüzünüzde olmasına alışmanız gerekir. CPAP maskesi takma alışkanlığı edinin. CPAP tedavisi hayatınız için gereklidir. Daha uzun, daha sağlıklı bir yaşam için kendinize bir taahhütte bulunmalısınız. İlk başladığınızda CPAP maskenizi uyanıkken, otururken, TV izlerken takın. Uyanıkken maske hissine alışmak, uyku süresince daha rahat gelmesine yardımcı olacaktır.
TV izleme ve okuma dostu olan bazı maskeler:
Philips Respironics DreamWear
ResMed AirFit P10
ResMed AirFit P30i
ResMed AirFit N30i
Philips Respironics DreamWear Full
ResMed AirFit F30i
Genellikle bunlar geleneksel tedavilerle birlikte denenmesi gerekir. Alternatif tedavi yöntemlerini denemeden önce mutlaka doktorunuza danışın.
Bazı insanlar Didgeridoo çalmanın/üflemenin farenks ve üst hava geçişindeki kasları güçlendirmeye yardımcı olduğunu bildirdi.
Obez veya fazla kilolu bireylerde kilo vermek, Uyku Apnesi ve CPAP cihazı için basınç ihtiyaçları üzerinde etkili olabilir. Egzersizle birlikte sağlıklı bir diyet yemek, kilo kaybını teşvik edebilir ve kilo kaybı, CPAP cihazı kullanımında daha düşük bir basınç ihtiyacına yol açarak konforunuzu artırır.
Alkol veya anti depresanlar veya Uyku Apnesi olanları olumsuz etkileyebilecek ilaçlardan uzak durulması önerilir. Sigara dumanından kaçınmak veya sigarayı bırakmak ve diğer kirleticilerden kaçınmak, burundaki mukoza zarının tahriş olmamasına ve şişmemesine neden olabilecek hava geçişine yardımcı olabilir.
Farklı uyku pozisyonlarını denemek bazı durumlarda yardımcı olabilir, özellikle CPAP cihazı kullanılmıyorsa biraz dik bir pozisyonda uyumak gibi.
Burun bantları, Uyku Apnesinin bir semptomu olan horlamayı azaltabilir. Bununla birlikte, hiçbir tıbbi araştırma, bu şeritlerin Uyku Apnesi tedavisinde etkili olduğunu göstermemektedir.
Uyku Apnesi tedavi edilebilir mi? Ne yazık ki, Uyku Apnesini ortadan kaldıracak bir “tedavi” yok. CPAP cihazı, oral cihazlar, cerrahi, BiPAP cihazı, pozisyon terapisi ve diğerleri dahil olmak üzere çok çeşitli yollarla Uyku Apnesinin etkilerini en aza indiren tedaviler vardır. Bu tedaviler çoğunlukla Uyku Apnesi semptomlarını en aza indirir, ancak bu duruma yol açan nedenleri ortadan kaldırmazlar.
CPAP cihazı, ağız ve boğaz kaslarının açılmasına yardımcı olmak için hafifçe basınçlı hava kullanarak çalışır. Akciğerlere daha fazla hava ulaştıkça, kandaki oksijen seviyeleri yükselir ve Uyku Apnesinin etkileri tersine döner. CPAP tedavisi, Uyku Apnesi için en popüler tedavi şeklidir. Aynı zamanda en az invaziv olanıdır ve bununla birlikte en az risk taşır. Bu nedenle, daha fazla doktor, Uyku Apnesi için diğer tüm tedavilerden daha fazla CPAP tedavisi önermektedir.
EPAP tedavisi, burnun dışına bir nefes alma cihazı yerleştirmeyi içerir. Nefes verirken sıkışan havanın bir kısmının basınç oluşturarak hava yolunu açık tutmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Bu herkes için işe yarayan bir yöntem değildir.
EPAP tedavisi genellikle sadece hafif ila orta derecede uyku apnesi olanlar içindir. “Hafif” uyku apnesi, AHI değeri 5 ile 15 arasında olanlar için iken, “orta” uyku apnesi yalnızca AHI değeri 15 ile 30 arasında olan kişiler içindir. EPAP tedavisi, AHI değerleri 30 ve üzerinde şiddetli uyku apnesi olanlar için uygun değildir.
Philips Nightbalance gibi cihazları kullanan pozisyon terapisi, “Pozisyonel Obstrüktif Uyku Apnesi” veya yalnızca belirli pozisyonlarda oluşan uyku apnesi için uygun bir yöntemdir. Pozisyonel terapinin amacı, hava yolunu açık tutmak için yerçekiminden yararlanarak, bir kişinin bütün geceyi uygun pozisyonda uyuyarak geçirmesini sağlamaktır.
Yan yatmak en sağlıklı uyku pozisyonudur, sırt üstü yatmak ise en kötü uyku pozisyonudur. Nightbalance, bir kişiyi doğru pozisyonda kalmaya teşvik etmek için göğse karşı hafif titreşimler kullanır; ve hava yolunuzu açık tutmak için hiçbir tüp, maske veya makine kullanmaz. Pozisyonel terapi sadece pozisyonel olduğu belirlenen hafif uyku apnesi olanlar için işe yarayacaktır.
1995 yılında, ailesinde horlama öyküsü olan horlayan bireylerin kendilerini horlama olasılığının olup olmadığını ve horlama özelliğinin sonraki nesillere aktarılıp aktarılamayacağını görmek için bir araştırma yapıldı. Çalışma, Uyku Apnesinin kalıtsal bir bileşeni olduğunu buldu. Horlama Uyku Apnesinin bir nedeni olmasa da belirtilerden biridir. Her insan genlerinin yarısını anneden, yarısını babasından alır. Genlerimiz vücudumuzun yapısının planlarını içerdiğinden, bazı bireyler diğerlerine göre daha dar bir hava yolu ile doğar veya hava yolunda daha fazla dokuya sahiptir. Daha dar bir hava yolu veya fazla dokular, bir kişinin uyku sırasında gevşemiş dokulardan tıkanmasına neden olabilir ve tıkanma Uyku Apnesine neden olan şeydir.
Ne yazık ki, Uyku Apnesini diğer nesillere geçirmenin genetik risklerini azaltmak için bir kişinin yapabileceği hiçbir şey yok, ancak Uyku Apnesi için tedaviler var. CPAP tedavisi en yaygın olanıdır.
Uyku Apnesi, uyku sırasında havanın akciğerlere ulaşmasının bir yolunu bularak yönetilir. Ancak bunu yaparak, kişi oksijeni tam anlamıyla alabilir ve bu süreçte Uyku Apnesi semptomları büyük ölçüde azalır. CPAP tedavisi, Uyku Apnesini çözmenin bir yoludur. CPAP tedavisine ek olarak, bir kişinin Uyku Apnesini yönetmek için yapabileceği birkaç şey daha vardır.
Yan Uyuyan Olun – Yan uyku, solunum yolunu açmaya yardımcı olmak için yerçekimini kullanarak CPAP kullanıcılarına fayda sağlar, CPAP cihazının çok yüksek basınçta çalışmasına gerek kalmaz ve bu AHI değerlerini daha da düşürür. CPAP kullanan biri için yan yatış pozisyonu en iyi pozisyonsa, sırt üstü yatmakta en kötüsüdür. Bir kişi sırtüstü uyuduğunda, yerçekimi bir kişiye karşı çalışır ve hava yolunun normalde olduğundan daha fazla çökmesine neden olur. Sırt üstü yatmaktansa yan yatmak, Obstrüktif Uyku Apnesi olan bir kişi için büyük fark yaratabilir.
Bağlı kaın – Uzun süreli CPAP tedavisine bağlı kalmak, bir kişinin Uyku Apnesinin etkilerinden kurtulabilmesinin tek yoludur. CPAP tedavisine alışmak uzun zaman alacak olsa da bu durumdan kaçınmanın yolu yok. Kendinize biraz zaman tanıdığınızda CPAP cihazına uyum sağlayabilir ve tedavinin büyük faydalarından yararlanabilirsiniz. Uyku Apnesinin tedavi edilmemesi kişiyi kalp krizi, diyabet, felç ve yüksek tansiyon riskinin artmasına neden olabilir. Neden olduğu sorunların bir kişinin sağlığını etkilemesinden önce sonsuza kadar göz ardı edilebilecek bir durum değildir. Doktor tarafından reçete edilen tedavi planına bağlı kalmak her zamankinden daha önemlidir.
Amerikan Uyku Apnesi Derneği‘ne göre, çocukların yaklaşık %1 ila %4’ü Uyku Apnesi geçiriyor. Çalışmalar, uyku apnesinin çocuklarda DEHB(Hiperaktivite) benzeri semptomlardan sorumlu olduğunu bulmuştur. Uyku Apnesini tedavi etmek, genellikle ek ilaçlar olmadan bu semptomların tersine dönmesine neden olabilir. Bir çocuk horluyorsa, çocuğun sonunda bundan kurtulacağını düşünmek, bunun olması için geçen sürede çok sayıda üretkenlik kaybına neden olabilir. Bazen problemin kaynağı büyük bademcikler olabilir ve basitçe ameliyatla düzeltilebilir. Bazen CPAP tedavisi gereklidir ve Uyku Apnesi uygun şekilde tedavi edildiğinde, dikkatinde ve muhtemelen davranışında bir iyileşme fark edebilir. Bir çocuğa Uyku Apnesi tedavisi yaptırmak için Uyku Bozuklukları konusunda uzmanlaşmış bir çocuk doktoruna danışılmalıdır.
Bu sitede verilen bilgileri faydalı bulacak olsanız da, lütfen herhangi bir şekilde bir doktorun veya tıp uzmanının tavsiyelerinin yerini almayı amaçlamadığını anlayın. Sağlığınızla ilgili endişeleriniz varsa veya belirli semptomlardan endişe ediyorsanız, lütfen bir doktora danışın.
Copyright © 2014, CPAPMerkezi Tüm Hakları Saklıdır