Gevşek kaslar sırt üstü yatınca dilin boğaz arkasına doğru kaymasına engel olamaz. Bu olay alkol yada ilaç alarak gevşemiş birinin uykusunda kas kontrolünün kaybolması ile ortaya çıkıyor. Bazı insanlarda uykunun derin fazında gevşemeye bağlı olarak da horlama görülebiliyor.Boğazdaki dokuların aşırı büyük olması. Büyük bademcik ve geniz eti çocuklarda en sık rastlanan horlama nedeni.
Şişman insanlarda kalın boyun dokusu sebep olarak gösteriliyor. Kist ve tümörler de nadir olarak horlamaya neden olabiliyor.
Horlama ciddi bir sorun mu?
Sosyal olarak evet!
Bu aile yaşamında ciddi bir şekilde tehdit eder. Ailenin diğer bireyleri için uykusuz gecelerin sorumlusu olarak gösterilir. Horlayan kişi tatil ve iş gezilerinde de istenilmeyen oda arkadaşıdır.
Tıbbi olarak evet!
Aşırı horlayan kişilerde yüksek tansiyon horlamayan kişilere göre daha sık görülüyor. Horlamanın en ağır formu “tıkayıcı tipte horlama hastalığı”.
“Uyku apnesi” diye bilinen bu hastalıkta şiddetli horlama nefessiz kalınan bir dönemle kesilir. Bu sırada solunum tam durur. 10 saniyenin üzerindeki nefessiz kalma nöbetlerinin bir saat içinde 7 den fazla görülmesi yaşamı ciddi şekilde tehdit eder.