CPAP cihazı ile ilgili sorun yaşıyorsanız bu yazımız tam size göre. Kendinize şu soruları sorup duruyor olabilirsiniz: “CPAP cihazımı gerçekten kullanmalı mıyım?” veya “CPAP cihazı alışacak mıyım?” yazıyı okuduğunuzda bu sorularınıza cevap alacaksınız.
CPAP maskeniz hava sızdırıyor, burnunuza baskı yaparak ağrı yapıyor ya da kafa bandı kafa derisini kazıyor ya da maske cildinizde iz bırakıyor olabilir. Bu sorunlardan herhangi biri, tüm gece boyunca CPAP cihazını kullanmanızı zorlaştırır.
Bazı insanlar CPAP maskesinin klostrofobik olmasından hoşlanmaz. Yüzünüze herhangi bir şey takmak garip gelebilir, ya da basınçlı hava solumak boğuluyormuş hissine kapılabilirsiniz.
Bunlarla beraber, belki de iyi bir şekilde uyuyabiliyorsunuzdur fakat CPAP cihazının faydalı etkilerini daha az hissediyor olabilirsiniz: hala yorgun hissediyorsunuz, şişkinlik oluşuyordur ya da kuru bir burun veya boğazınız vardır.
CPAP cihazınızla mücadele ediyorsanız, yalnız değilsiniz. Uyku Apne Sendromuna sahip bir çok insanın tedaviye alışmak için belli süreler geçirmesi gerekiyor. Eğer bu zamana kadarki yaşamınızda tıbbi bir cihaz yardımı olmadan geçirdiyseniz, “Darth Vader” maskesiyle yatağa girmek kolayca yapabileceğiniz bir şey değildir.
Ayrıca, normal havayla CPAP cihazının burun pasajlarınıza giden basınçlı havanın solunması arasında kesinlikle büyük fark vardır. Bazı insanlar ayrıca CPAP cihazı motorundan gelen sese ve ekran ışığına alışmak için zamana ihtiyaç duyarlar.
İlk kullanan insanların çoğu kısa sürede CPAP veya BiPAP tedavisine tam olarak alışmaktadır. Uzun süren alışma dönemlerini atlatmanın kolay bir yolu da CPAP cihazının Obstrüktif Uyku Apnesi’ni yönetmek için en etkili tedavi yöntemi olduğunu aklınızdan çıkarmamanızdır.
CPAP cihazı kullanmadan önce uyku apnesiyle geçen aylar, yıllar olduğundan dolayı bir uyku açlığı oluşmaktadır. Bu açlık CPAP cihazı kullanmaya başladığınız birinci günde fark edilir derecede giderilir. Fakat her kişi için bu tam olarak geçerli değildir. Tüm insanlar bir hafta kullanım sonunda uyku kalitesinin yükseldiğini fark edemezler. Uyku Apne Sendromu şiddeti ile etkilerinin hızlı şekilde hissedilmesinin arasında bağlantı vardır.
Bu düşündüğünüz gibi değildir. Uyku Apne Sendromu şiddetiniz ne kadar fazla ise hızlı şekilde faydalarını hissedersiniz. Uyku Apnesi’niz hafifse, gece CPAP cihazında kesinlikle faydalanacaksınız, ancak uyanık olduğunuzda gördüğünüz etkileri daha ayrıntıda görebilirsiniz. CPAP cihazı kullandığınızda etkilerini keskin şekilde anlamasanız da Uyku Apnesi’nin kalp krizi, felç gibi risklerini azaltırsınız.
CPAP Cihazı Ortak Sorunları ve Çözümleri
İnsanlar CPAP tedarikçisini aradıklarında veya “CPAP sorunum var” diyerek uyku merkezlerini ziyaret ettiğinde, genellikle aşağıdaki sorunlardan biriyle giderler. Sorunlarınızı uyku uzmanlarınızla paylaşmaktan çekinmeyin; uzmanınız tüm bu sorunlara aşinadırlar ve CPAP cihazınızla veya rutininizde birkaç temel değişiklikle deneyiminizi geliştirmenize nasıl yardımcı olabileceğinizi bilirler.
Hava Yutma (Aerophagia)
Aerophagia, bir gece boyunca fazla hava yutulduğunda oluşur, sabah uyandığında ya da uyanırken şişirilmiş gibi hissedebilirsiniz.
Neden olur. Birkaç farklı sebepten dolayı Aerophagia yaşıyor olabilirsiniz: hava basıncı ayarınız çok yüksek olabilir; Ağız Burun maskeniz ağzınızdan ekstra hava almanıza neden olabilir ya da uyku sırasında kafanızın pozisyonu nedeniyle olabilir.
Çözümler. Nemlendirici kullanmak, uyku yatış pozisyonunuzu değiştirmek veya CPAP basıncının ekshalasyonda çok yüksek olması durumunda, hava yutma meydana geldiğinden BiPAP cihazına geçebilirsiniz (BiPAP’a geçmek genellikle bu sorunu ortadan kaldırır bu konuda doktorunuza danışmalısınız.). REM ilişkili uyku apne sendromuna sahipseniz otomatik CPAP cihazı kullanabilirsiniz veya pozisyona bağlı basıncınız artıyorsa pozisyonunuzu değiştirebilirsiniz.
Maske Kaçakları
CPAP maskesi kullanıcılarının neredeyse yarısı, sızıntının tedaviyi bırakma sebebi olduğunu söylüyor. Havayı tutan sıkı bir mühür olmadığında maske kaçakları oluşur. Örneğin, Ağız Burun maskesi takıyorsanız, belki de maskenin kenarları yanaklarınıza uygun şekilde takılmamış olabilir. CPAP maskeniz basınçlı hava sızdırıyorsa, maalesef tedaviden tam olarak faydalanmıyorsunuz demektir.
Neden olur. Zayıf bir mühüre sahip iyi uymayan bir CPAP maskesi kaçakların en yaygın nedenidir. Maskeniz yıpranmış olabilir veya temizliğe ihtiyaç duyabilir.
Çözümler. İyi bir maskenin önemi, başarı için çok önemlidir. CPAP cihazının maskesinde kaçağınız varsa farklı bir maske denemeniz gerekir, böylece tedavinize daha iyi uyum sağlayabilirsiniz. Kullandığınız maskenin tek çözüm olduğunu düşünmeyin; apne şiddetinize bağlı olarak, burun yastıkları, burun maskeleri ve ağız burun maskeleriniz arasından seçim yapabilirsiniz. Ve bu üç temel stilin her birinde, size daha iyi uyacak bir şey bulabileceğiniz yeterli çeşitlilik vardır. Yardım almak için bizi gönül rahatlığıyla arayabilirsiniz.
Ayrıca, ağzınızdan kaçakları birkaç şekilde engelleyebilirsiniz: ilk olarak nemlendirici kullanabilir veya nemlendiriciniz varsa ısıtma değerinizi arttırarak (burun geçişlerinin iltihaplanmasını azaltarak); ikinci olarak, bir çene kayışı takarak; ve son çare olarak, Ağız Burun maskesi kullanılarak.
Son olarak, maskelerin 12 ayda bir değiştirilmesi gerektiğini ve düzenli CPAP maskesi değiştirmenin önemini unutmayın.
Klostrofobi
Klostrofobi, küçük bir alanda sıkışıp kalmanın korkusudur. Bu anksiyete bozukluğu olan kişilerde panik ataklar (hızlı kalp atım hızı, terleme, hiperventilasyon ve bir korku duygusu) bu korkuyla gündeme getirilebilir. Eğer klostrofobik iseniz, nefes alamama (boğulma) korkunuz olabilir. Bu korku bazen CPAP cihazını ilk kez kullanmaya çalışanları etkileyebilir.
Neden olur. Önceden varolan bir anksiyete bozukluğu, CPAP maskesini takarken klostrofobik reaksiyonlara daha duyarlı hale getirebilir. Hava basıncına karşı nefes almakta zorluk çekebilirsiniz.
Çözümler. CPAP maskesi duyarsızlaştırma klostrofobiyi aşmak için ana yaklaşımdır. Maskeyi yatmadan önce takmak yerine, önce TV izlerken kullanmayı deneyin. Bu yaklaşım yavaş yavaş sizi ağzınızın ve/veya burnunuzun üzerinde bir şey hissetme hissine uyarabilir.
CPAP maskesini gece ortasında çıkarmak ve bunu hatırlamamak
Bu apne hastalarından çok yaygın bir şikayettir. Akşam maskeyi takarak cihazlarıyla uymaya başlarlar ancak gece ya da sabah uyanıkken onu çıkardıklarını fark ederek uyanırlar.
Neden olur. Genellikle, gece boyunca ağız sızıntısı, maske sızıntısı ve/veya basınç yetersizlliği/fazlalığı nedeniyle CPAP maskesini çıkarırsınız.
Çözümler. Konfor için yeterli nemlendirmeye sahip olduğunuzdan emin olun; gerekirse bir çene kayışı takın; ve son çare olarak, ağız sızıntılarını önlemek için Ağız Burun maskesi deneyin.
Burun kuruluğu
Nemlendirilmemiş havanın burun kurumasına bununda; burun kanaması, burun tıkanıklığı veya burun iltihabına neden olabilir.
Neden olur. Uygun nemlendirme eksikliği.
Çözümler. CPAP cihazınızda nemlendirici kullanın veya nemlendirme ayarını artırın.
Kuru ağız
Ağızda yeterli tükürüğün olmaması dilinizi ve ağzınızı yapışkan hissedebilirsiniz. Ağız kuruluğu ayrıca boğaz ağrısına, yaralara, öksürüğe veya enfeksiyonlara yol açan “kuru boğaza” kadar uzanabilir. Kronik ağız kuruluğu, çürük ve diş eti hastalığı gibi diş problemlerine de yol açabilir.
Neden olur. Ağızdan kaçak olması veya Ağız Burun maskesi takmanın bir yan etkisi olarak ağız kuruluğu gelişebilir.
Çözümler. Nemlendirici kullanın veya nemlendirici varsa ısıtma ayarınızı artırın ve ağızdan kaçaklarını gidermek için bir çene kemeri ekleyin.
CPAP cihazı basıncı çok yüksek geliyor
CPAP basıncınız çok yüksekse, hava basıncına karşı nefes almak için çok fazla çaba harcamanız gerekmektedir. Bu, klostrofobi duygusuna yol açabilir. Bazı durumlarda, yüksek basınç vücudunuzdan CO2 çıkmasını zorlaştırıp diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.
Neden olur. Doktorunuz ve uyku teknisyenleriniz, hava yolunuzu açık tutmak için daha yüksek bir inspiratuar hava basıncına ihtiyaç duyduğunuzu belirlerse, bu baskıya karşı nefes almaktan rahatsız olabilirsiniz.
Çözümler. CPAP duyarsızlaştırma, hava basıncına alışmanıza yardımcı olabilir. Ayarlayamazsanız veya kan gazı düzeyleriniz dengede değilse, modu BiPAP veya APAP olarak değiştirmekten yararlanabilirsiniz.
Buradan bahsettiğim sorunların dışında problemler yaşıyorsanız çekinmeden yorum kısmından bana yazabilir ve 05064502317 numaralı telefondan arayabilirsiniz. Tercihen yazmanızı tercih ediyorum çünkü; yazdığınızda bu problemleri yaşayan birçok insan bundan yararlanacaktır.
CPAP: Continuous Positive Airway Pressure (Sürekli Pozitif Havayolu Basıncı) baş harflerinden oluşan kısaltmadır.
Uyku Apne Sendromu: Uyku Apne, solunumun uykuda 10 saniye ve üzerinde durmasıdır. Uyku Apne Sendromu, solunumun saatte 5 veya üzerinde durmasıdır.
CPAP duyarsızlaştırma: CPAP cihazına alışma sürecinde uyumadan önce egzersiz yapmaktır. Bu bazen sadece maskeyi takarak bazende cihazı komple çalıştırarak yapılır. Doktor tavsiyesiyle yüksek basınca alışmak için daha düşük basınçlarla başlamakta bu alışmayı kolaylaştırır.
Hiperventilasyon: Vücudun ihtiyacından fazla aşırı miktarda ve hızlı nefes alıp verme.
Incoming search terms:
- https://www cpapmerkezi com/blog/cpap-cihazi-sorunlari-ve-daha-iyi-uyku-icin-cozumler html?srsltid=AfmBOoqWi0hRXDcw7SWL6k2Gp43CkvAUk643MYp7s1J8t13W-TcP_735
Add comment