CPAP Cihazı Nedir?
CPAP “Sürekli Pozitif Havayolu Basıncı” anlamına gelir ve Uyku Apnesini tedavi etmek için kullanılan bir cihazdır. Yaygın olarak adlandırılan “CPAP tedavisi”, uyku sırasında soluk yolunu açarak havanın akciğerlere ulaşmasını sağlamak için basınçlı hava kullanır.
CPAP cihazları en çok uyku apne tedavisinde kullanılan basınçlı havayı oluşturmak için kullanılır ve bazen “uyku cihazları”, “apne cihazları” ve “solunum cihazları” olarak adlandırılır.
En eski CPAP cihazları, genellikle elektrikli süpürgelerinde bulunan teknoloji kullanılarak geliştirilmiştir. O zamandan beri, teknolojide birçok gelişme oldu. Cihazlar daha hafif, daha sessiz ve genel olarak on yıl öncesine kıyasla çok daha küçülmüştür.
Bugünün cihazları, vakumlu motor teknolojili atalarıyla benzerlik göstermiyor, artık çok sessiz ve bazıları avucunuza sığabiliyor.
CPAP Cihazı ile Oksijen Cihazı Aynı Mıdır?
CPAP cihazları ve Oksijen Konsantratörü tamamen alakasız cihazlardır. KOAH ve Amfizem gibi durumları tedavi etmek için bir oksijen konsantratörü kullanılır, ancak genellikle Uyku Apnesi tedavisi için tek başına reçete edilmez. CPAP cihazları gibi, Oksijen Konsantratörleri de sadece reçete ile temin edilebilir ve atletik antrenman veya diğer dinlenme etkinlikleri için kullanılmamalıdır.
CPAP cihazı oksijen üretmez ve basitçe ortam havasını basınçlandırır ve onu bir hortum vasıtasıyla soluk yoluna iletir. Hastanın her iki cihazı da kullanması gerekiyorsa, bu mümkündür. Sürekli akışlı özellikli oksijen konsantratörü bazı maskelere bağlanır ve CPAP cihazı çalışırken oksijen bakımından zengin havayı basınçlandırır ve soluk yolunu açarak havayı akciğerlere iletir.
CPAP Cihazı Ne İçin Kullanılır?
CPAP cihazları esas olarak Uyku Apnesini tedavi etmek için kullanılır, bununla birlikte diğer zamanlarda ciddi solunum yolu rahatsızlığı olan hastalarda oksijen tedavisine yardımcı olmak için de kullanılırlar. Uyku apnesi cihazları genellikle uyku sırasında akciğerlere ulaşmalarına yardımcı olmak için kullanılır, böylece hasta nefes alabilir ve kan oksijen seviyeleri artabilir. Bu, Uyku Apnesinin bir kişinin genel sağlığı üzerindeki etkisini azaltır.
CPAP cihazlarının Uyku Apnesi için bir “tedavi” olmadığını anlamak önemlidir, sadece belirtileri en aza indirir.
Uyku Apnesi yaşlanma sürecinin doğal bir parçası olarak gelişebilir veya zaman içerisinde bir insanın vücudundaki değişikliklerin sonucu olabilir.
Ağız, boğaz veya solunum yolundaki doku miktarını azaltmaya yardımcı olmak için yapabileceğiniz şeyler var; kilo vermek veya ameliyat olmak gibi. Bunların bile Uyku Apnesini “iyileştirmeyeceğini” veya tekrarlamayacağının garantisi olmadığını bilmek önemlidir. CPAP terapisi, Uyku Apnesini tedavi etmenin en iyi invazif yollarından biri olmaya devam ediyor ve birçok insan için bir fark yaratıyor.
CPAP Cihazı Nasıl Çalışır?
Uyku apnesi cihazları uyku sırasında bir CPAP maskesi vasıtasıyla burun veya ağızdan hava yoluna bağlayarak basınçlı hava vererek çalışır. CPAP maskeleri, burun maskeleri, burun yastıkçığı maskeleri ve ağız burun maskeleri gibi birkaç stilde olabilir. Burun maskeleri ve burun yastıkçığı maskeleri, burundan nefes alan kişiler için ağız burun maskeleri ağızdan nefes alan kişiler için idealdir.
CPAP maskesinin takılmasıyla CPAP cihazı hava yolunu tıkayan kasları(yumuşak damak, küçük dil-uyku sırasında gevşektir), basınçlı hava ile bertaraf edip soluk yolunu açık hale getirir ve böylece ciğerlere hava rahatça girebilir.
Farklı CPAP cihazları nelerdir?
“CPAP”, “Sürekli Pozitif Havayolu Basıncı” anlamına gelen bir kısaltmadır ve Pozitif Havayolu Basıncı terapisi veya “PAP” terapisidir. 3 farklı PAP cihazı stili vardır: CPAP, APAP ve BiPAP cihazları. Her cihaz farklı bir prensipte çalışır. Soluk yolunu açmak için gereken basınç ve prensip kişiden kişiye değişir ve bu birçok faktöre bağlıdır.
CPAP cihazları, 4 ile 20 arasında belirli bir basınç aralığında ayarlanır ve bu basınç fişe takıp çalışmaya başlayıp durana kadar aynı kalır. Gece boyunca basınç değişmez ve daha az veya daha çok ihtiyacınız varsa, cihaz bunu ayarlayamaz.
APAP ise “Otomatik Pozitif Havayolu Basıncı” anlamına gelmektedir ve nefese dayalı olarak basıncı ayarlayabilir. CPAP cihazları gibi, 4 ile 20 arasında aynı basınç aralığında çalışırlar, ancak CPAP cihazlarınin aksine, doğru basınç ayarını otomatik olarak seçebilirler. Bu CPAP cihazından daha iyi esneklik sağlar ve APAP cihazlarının bugünkü popülerliğinin nedenidir.
BiLevel cihazları olarak da bilinen BiPAP cihazları, “BiLevel/İkili Pozitif Havayolu Basıncı” anlamına gelir. 4 ile 25 arasındaki basınç aralığında çalışır. İki basınçtan biri nefes alırken diğeri ise nefes verirken uygulanır. BiPAP cihazları tipik olarak Merkezi Uyku Apnesini tedavi etmek için kullanılır.
Farklı CPAP cihazları gibi, farklı Uyku Apneleri türleri de vardır ve farklı Uyku Apnesi belirtileri olabilir.
CPAP Cihazı : Gerçekten işe yarıyor mu?
Yayınlanan bir makaleye göre, Uyku Apnesini tedavi etmenin aşağıdakiler dahil birçok olumlu sağlık yararı vardır:
daha fazla enerji
daha iyi ruh hali
daha uzun uyku süreleri
öğleden sonra yorgunluğunda azalma
düşük kan basıncı
kalp krizi ve inme riski azalması
daha iyi genel sağlık
CPAP cihazları birçok insan için iyi çalışır, terapide başarılı olanlara daha kaliteli ve daha verimli hayatlar yaşatır. CPAP cihazı kullanmayla ilgili problemlerle karşılaşıyorsanız mutlaka bana yazın. CPAP terapisi çalışırken, enerji seviyenizde ve günlük yaşantınızda büyük bir fark hissedeceksiniz.
CPAP tedavisi herhangi bir tedavi gibi, hayatınızdaki her şey değiştiği için tedaviye verdiğiniz yanıt da değişecektir. Bu nedenle doktorunuzla düzenli iletişim önemlidir, böylece zaman geçtikçe ayarlamalar yapabilir, böylece tedavideki değişiklikleri hemen uygulayabilirsiniz.
CPAP terapinizin işe yarayıp yaramadığını bilmek istiyorsanız, verilerinize bakmanız gerekir. Verileri yorumlamak ilk başta göz korkutucu olabilir, ama ben yardım etmek için hazırım.
CPAP Cihazı Yan Etkiler, Yaygın Sorunlar ve Çözümler
Düzenli CPAP kullanıcıları için her zaman ortaya çıkan sorunlar olacaktır. İşte bu sorunların kısa bir özeti ve bunlar hakkında ne yapılması gerektiği öğreneceksiniz.
Maske Kaçakları: Maskeler her zaman uygun bir şekilde oturmaz ve bazen CPAP kullanıcılarının uyku şekli kaçak olmasına ve bu da gerekli terapi havasının size ulaşmasına engel olur. Çoğu zaman, maske kaçakları çok fazla ses çıkarır ve kişinin uyanmasına neden olabilir. Maske kaçakları sadece ses çıkarması can sıkıcı değildir, tedavinizi daha az etkili hale gelir ve uyku problemlerinizi daha da kötüleştirebilir.
Bazen tek yapmanız gereken maskeyi sıkmak ve bu sorunu çözebilir. Bu işe yaramazsa, maskeye dayanan yastık olabilir. Bu sorunu çözmek için CPAP yastığı almayı düşünebilirsiniz. Özel olarak tasarlanmış bu yastıklar maskeyi yerleştirmek için kesilmiş boşluklara sahiptir, böylece mührü kırmaz ve kaçaklara neden olmaz.
Hortumdaki Su: Isıtıcılı nemlendirici, nemlendirici tankındaki suyu nazikçe ısıtır ve buharlaşmasına neden olur. Buhar ortam sıcaklığı düştüğünde gaz halden sıvı hale döner ve damlacıklaşma oluşur.
Su damlaları, çoğunlukla tüpün içinde hareket ederek maskeye doğru gelir. Bu, gece boyunca rahatsız edici sıçramalara neden olabilir. Bu sorunu, ısıtıcılı bir hortum veya bir hortum kılıfıyla çözebilirsiniz. Her iki ürün de hava yoluna giderken havanın sıcak kalmasına yardımcı olur ve bu da damlacıklaşmayı önler.
Kuru Ağız: Bazen kuru ağız, ağız solumasından veya CPAP nemlendirici kullanmamasından kaynaklanabilir. Kuru ağzı, nemlendirici kuru terapi havasınıza nem kattığı için, bir nemlendirici kullanarak kolayca çözebilirsiniz. Burun maskesi kullanıyorsanız ağız burun maskesine dönmekte bunu önleyebilir.
CPAP Terapisine alışmak için stratejiler
CPAP tedavisine alışmak çok zor ve stresli olabilir. CPAP maskesini rahatsız edici ve daraltıcı bulabilir ve uyku pozisyonlarını değiştirmeniz gerekebilir. Birkaç hafta sonra pes etmeye hazır olabilirsiniz. CPAP tedavisine başlarken ayarlamanıza ve kendinizi daha rahat hissetmenize yardımcı olacak bazı adımlar:
1. Uygulamayı mükemmelleştirir! Cihaza bağlı olmasanız bile evde sadece CPAP maskesi takmayı deneyin. Bu, tedaviye alışmanıza yardımcı olacaktır ve CPAP tedavisine başlarken birçok kişinin önerdiğimiz bir duyarsızlaştırma tekniğidir.
2. Basınca ve sese alışın! Cihazı açın ve normal nefes almayı deneyin. Basınç artmasına rağmen hala rahat nefes aldığınızı fark edeceksiniz. Cihazın sesini bir süre daha dinlemeye çalışın, hatta sadece sese alışmak için bile olsa bunu yapın. Bu, tedavinin daha doğal olmasına yardımcı olacaktır.
3. Klostrofobiye karşı savaşın! CPAP cihazı ve maskenizi klostrofobik buluyorsanız, maskedeki havalandırma deliklerini bulmayı deneyin. Sonra, maske takılıyken ve cihaz çalışmıyorken nefes almayı deneyin. Bu, maskeyi takarken boğulmayacağınızı fark etmenize yardımcı olacaktır.
CPAP Tedavisi Ne Kadar Maliyetli?
CPAP cihazı aramaya başladığınızda, maliyetlerin büyük oranda değiştiğini göreceksiniz. Çoğu yeni CPAP müşterisi için, ilk kurulum maliyeti, bir cihaz ve maskenin maliyetini hesaba kattığınızda sigortasız olarak 700 TL-5.000 TL arasındadır.
İyi bir cihaz satın alırken göz önünde bulundurulması gereken bir maliyet vardır.
İyi bir CPAP cihazı 2.000 TL ve üzerindedir
İyi bir Auto CPAP cihazı 3.000 TL ve üzerindedir
İyi bir BiPAP cihazı 5.000 TL’den başlar kendi içinde özelleşmiş cihazların fiyatları 20.000 TL’sına kadar varabilmektedir.
SGK’ndan faydalanmayı düşünüyorsanız farklı prensipler için farklı şekilde ödeme yapılıyor. SGK Tıbbi Cihaz Geri Ödeme Süreci öğrenmek için yazımıza göz atın.
En İyi CPAP Markaları
Bugün piyasada yalnızca 2 büyük CPAP cihazı üreticisi var. Bu üreticiler:
ResMed
Philips Respironics
Bu üreticileri aşağıda daha ayrıntılı olarak inceleyeceğiz. Bu üst düzey cihaz üreticilerinin hepsi de geniş bir maske yelpazesine sahiptir.
ResMed: CPAP endüstrisinde, ResMed önde gelen uyku apnesi cihazı üreticilerinden biri olarak kabul edilir ve en yüksek fiyatlara sahiptir. ResMed’in en son çıkartığı cihazlar ve maskeler mini CPAP cihazı AirMini, AirSense 10 serisi CPAP cihazları ve AirFit serisi maskelerdir.
Philips Respironics: Philips Respironics, bir diğer lider CPAP cihazı üreticisidir ve kalite açısından ResMed’e yakın bir yerde konumlanır ve ürünlerin fiyatları orta seviye ile yüksek seviyede olabilmektedir. Philips Respironics, en son modeli DreamStation ve taşınabilir CPAP cihazı DreamStation Go’nun yanı sıra birçok diğer ürünlerle birlikte DreamWear maske serisini üretiyor.
Uyku Apnem Var CPAP Cihazı Alabilir Miyim?
Uyku apnesini keşfetmiş ve hemen çözüm bulmak isteyen kişiler internetten kısa bir araştırmayla çözümün CPAP cihazı olduğu kanısına varıyor. Bu cihazlar teşhis edilmemiş bir hastalıkta kendi kafanıza göre alıp kullanabileceğiniz türden cihazlar değildir. Doktorunuz tarafından yapılan Uyku Testi sonrasında size tedavi yöntemi önerebilmektedir. Kendi başınıza cihazlar çok gelişmiş olsa da alıp kullanmanız doğru olmamakla birlikte farklı riskleri de taşımaktadır.
2019 yılındaki En İyi CPAP Cihazı Hangisidir?
2019 yılındaki en iyi CPAP cihazına gelince, aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda kaliteli cihaz var. En iyi cihazlar, uyku apnesi tedavisini hiç olmadığı kadar konforlu hale getiren kaliteli özelliklerle donatılmıştır.
Rampa ve ekshalasyon kolaylığı gibi özellikler, basıncı yumuşatarak uykuya dalmayı, nefes almayı ve vermeyi kolaylaştırır. Aslında en iyi cihazların birçoğu, solunumun ne zaman değiştiğini ve daha fazla veya daha az basınca ihtiyaç duyduğunuzu söyleyecek kadar gelişmiş olan Auto CPAP cihazlarıdır. Auto CPAP cihazları gerekli olan basıncın en iyisini bilir ve otomatik olarak ayarlar.
Piyasadaki Auto CPAP cihazları arasındaki en iyilerden bazıları:
CPAP Cihazı Nasıl Kullanılır?
CPAP cihazı kullanmak basittir. Bu kolay adımları izleyin ve kullanmaya başlayın:
Eğer bir nemlendiriciniz varsa cihazınıza takın. Su haznesini distile su veya içme suyu ile doldurun. Musluk suyunun kullanılması, nemlendiricinizin altında kireçli bir tabaka bırakabilir ve temizlenmesi daha zordur.
Rampa özelliğini kullanıp kullanmayacağınıza karar verin. Rampa özelliğini kullanmayı planlıyorsanız, açık olduğundan emin olun. Genelde bu aldığınız yer tarafından ayarlanır klinik menüden kapaltılmışsa açılması gerekir.
Kafa bandından başlayarak maskeyi takın. Çoğu maskede kafa bandı arkadan bağlanır. Sonra çerçeveyi ve silikonu burna yerleştirin.
Kafa bandını gerektiği gibi klipsini çerçeveye takın.
Cihazınızı açın. Eğer otomatik başlama durma özelliği açıksa maskeyi takıp nefes alıp vermeniz yeterli olacaktır.
CPAP Tedavisine Alternatifleri
CPAP alternatifi mi arıyorsunuz? Bugün pek çok farklı seçenek mevcut, ancak hepsi herkes için uygun değildir. CPAP tedavisi dışında en popüler tedavilerin bazıları.
1.Oral Cihazlar: Bu cihazların birçoğu, dili uyku sırasında geriye kaymasını engelleyerek, soluk yolunu açık tutmak için tasarlanmıştır. Çok hafif Uyku Apnesine sahip kişiler için, oral bir cihaz etkili bir tedavi olabilir. Oral cihazlar dilin geriye doğru kaymasını önleyerek çalışır, ancak sorununuz dar soluk yoluysa veya boğazda çok fazla yumuşak doku varsa, oral cihaz sizde işe yaramayacaktır.
2.Cerrahi: Nadir durumlarda, doktorunuz fazla dokuları alarak veya solunum yolunun geometrisini iyileştirmek için cerrahi işlem gerçekleştirir, bu da nefes almayı kolaylaştırır. Cerrahi son çare olarak görülür ve genellikle doktorunuzun önereceği ilk tedavi değildir.
3.Uyku Pozisyonu Değiştirme: Uyku Apnesi olan bir kişi için en kötü uyuma pozisyondur sırtüstü uyumaktır. Bazı çok hafif durumlarda yan yatış pozisyonu uyku sırasında hava akışını gerçekten iyileştirebilir ve gece boyunca solunum olaylarının sayısını önemli ölçüde azaltabilir. Yan yatış, yer çekiminin kendi lehinize çalışmasına izin vererek, ağzın ve boğazın yumuşak dokularının doğal olarak açılmasına yardımcı olur, bu da cihazınızın çok çalışmak zorunda kalmaması anlamına gelir.
CPAP tedavisi, Uyku Apnesini tedavi etmenin en kolay ve en uygun maliyetli yoludur. Uyku Apnesini tedavisi için milyonlarca insanın seçtiği çözümdür. Bazı insanlar alternatif tedavilerin CPAP tedavisinden daha tolere edilebilir bulmakta, ancak herkes için sonuçlar aynı olmayabilir. Bazı alternatif tedaviler de sadece hafif Uyku Apnesi vakalarında etkilidir, şiddetli koşullarda CPAP tedavisi gerektirdiği unutmayın.
CPAP cihazı seçmek gerçekten size zor gelebilir. Dikkate alınması gereken birçok parametre var. Umarız bu kılavuzu yararlı bulmuş ve bazı sorularınızı cevaplamışsınızdır. Yazılarımızdan ve yeniliklerden haberdar olmak için yanda bulunan “Bültenimize Abone Olun” bölümünden kayıt olun.